Pel seu interés reproduïm aquest article aparegut al diari LAS PROVINCIAS el 17 de maig de 2007:
De nou, una infraestructura posa contra les cordes la protecció del territori de la Marina Alta. Els ciutadans de la comarca ja no només s’han de preocupar del creixement urbanístic dels últims anys sinó també de les empreses que pretenen impulsar projectes amb la finalitat de donar nous serveis a la ciutadania.
El dia 12 de març el Servei Territorial d’Energia d’Alacant va publicar la resolució per la qual se sotmet a informació pública la sol·licitud d’autorització per a l’aprovació del projecte d’execució d’instal·lacions d’utilitat pública del projecto Gasoducte de Transport Secundari Marina Alta-Fase II i la seua declaració d’impacte ambiental.
Una iniciativa es veu impulsada per Gas Transportista S.L. i que afecta els termes de Xàbia, Poble Nou de Benitatxell, Teulada-Moraira, Benissa, Senija i Calp.
Vint quilòmetres de canonades
Aquesta empresa va sol·licitar pel març autorització a la Conselleria d’Infraestructures per a executar aquesta iniciativa que suposarà soterrar més de 20 quilòmetres de canonades des de Xàbia fins a Calp amb la finalitat de donar servei de gas a tots els domicilis.
És un projecte el pressupost del qual supera els 3 milions d’euros i que es troba al marge del gasoducte que discorre entre Dénia i les Illes Balears encara que algunes fonts, no descarten que en algun moment es connecte amb les conduccions de la capital comarcal.
En concret, aquest gasoducte afecta uns 450 propietaris dels sis pobles pels quals discorreran les canonades d’acer, d’ells al voltant de 236 són veïns de Benissa. I és que entre els pobles per on s’ha dissenyat el traçat, Benissa és un dels més afectats ja que en els plànols la conducció passa per zones agrícoles i en producció com Canor, Albinyent o Benimarraig, segons fonts municipals.
Pel que fa a l’afecció a finques de propietat privada derivada de la construcció del projecte, Endesa planteja diverses alternatives com l’expropiació forçosa dels terrenys sobre els quals s’han de construir les instal·lacions fixes en superfície o la imposició de servitud permanent en el cas de les canalitzacions.
Zones de servitud
En aquest sentit, segons el projecte, als propietaris afectats se’ls imposarà una zona de servitud al llarg del traçat amb una amplària de quatre metres, dos a cada costat de l’eix, per on discorre soterrada la canonada que es necessita per a la conducció del gas. Però, per si no fóra poc, en la resolució del Servei Territorial d’Energia d’Alacant s’estipula que els propietaris dels terrenys tindran “prohibit realitzar qualsevol tipus d’obres, construcció, edificació o efectuar cap acte que poguera danyar o pertorbar el bon funcionament de les instal·lacions, a una distància inferior a cinc metres de l’eix del traçat”.
A més, els agricultors que es vegen afectats per les conduccions no podran “efectuar treballs de llaurada o semblants a una profunditat superior a cinquanta centímetres, així com plantar arbres o arbustos a una distància inferior a dos metres a comptar des de l’eix de la canonada”.
Al·legació
Davant aquest fet, l’Ajuntament de Benissa va aprovar en el ple del dimarts presentar una al·legació davant la Conselleria que dirigeix el popular José Ramón García Antón amb la finalitat d’instar la Generalitat per tal que canvie de traçat i d’aquesta manera preservar part d’un dels termes municipals més extensos del País Valencià.
Els polítics benissers van assegurar que el traçat del projecte és “completament inadequat i es constata la possibilitat de realitzar-lo mitjançant la xarxa existent de camins públics i rurals existents”.
Aquesta decisió és el resultat de la Comissió Informativa d’Urbanisme, Obres i Medi ambient que es va celebrar a la fi del mes de març. En aquesta reunió es va destacar la importància del gasoducte per al desenvolupament comarcal però que s’executara “amb criteris d’adequació territorial”.
De fet, es va incidir en el fet que si Infraestructures no insta a l’empresa a rectificar, les obres arrasaran gran part del terme municipal benisser.
Per això, el ple va rebutjar la proposta del traçat projectat al terme de Benissa i va sol·licitar la redacció d’un traçat alternatiu que discorra per la xarxa de camins rurals existents”.
En el document subscrit per tots els partits polítics de la corporació de Benissa, s’acorda ratificar l’al·legació formulada pel batle, Juan Bautista Roselló, i instar els serveis tècnics municipals perquè estudien una proposta de traçat alternatiu i es posen en contacte amb l’empresa promotora per a arribar a un acord consensuat que no afecte els llauradors.
El líder del PSPV proposa que les conduccions vagen paral·leles a la futura variant
El portaveu del PSPV, Vicent Cabrera, va mostrar la seua inquietud pel que fa a aquest tema ja que no comprén que des de l’equip de govern del PP, s’haja deixat dilatar en el temps aquest assumpte ja que assegura que el termini perquè els afectats presenten al·legacions ha conclòs.
Cabrera va denunciar que el popular Juan Bautista Roselló no haja remés una carta als més de 200 afectats de Benissa advertint de les intencions de l’empresa i tan sols s’haja limitat, segons el socialista, a penjar-lo en un tauler d’anuncis de l’Ajuntament.
Per al regidor, la fórmula ideal per a evitar la servitud de les conduccions és que les canonades vagen en paral·lel a la futura variant de Benissa i així evitar que els benissers hagen de cedir els seus terrenys sense obtindre res a canvi.
El líder socialista va comparar aquesta nova infraestructura que preveu el seu pas per Benissa amb polèmics projectes que poden destruir el terme municipal com és el cas de les alternatives del Ministeri de Foment perquè Calp comte amb accés directe des de l’AP-7.
L’exregidora d’Urbanisme, Josefa del Valle, va afirmar que les zones afectades per la servitud estan en perill ja que, segons va explicar, els seus propietaris no podran fer res per les canonades d’acer que s’instal·laran a la zona.
Enllaç d’interés
BOP amb la llista d’afectats del terme de Benissa
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?