Definitivament, l’antic quarter de Benissa desapareixerà. Per a sempre i en la seua totalitat. L’últim intent de conservar algunes parts de l’estructura de l’edifici, que ja s’ha enderrocat, també ha fracassat. El bloc de pisos que aviat s’alçarà en el seu lloc no conservarà cap dels elements arquitectònics de l’històric immoble. El batle, davant la indignació del Casal Cultural, no ho creu necessari. Així, tot un testimoni de la història del municipi se’n va sense deixar petjada.
Sense petjada del que un dia va ser. Només una referència nominativa. El bloc de pisos projectat en el solar on s’alçava l’antic quarter de Benissa ja està en fase de fonamentació. No obstant això, les peticions per tal que es conservaren els elements més característics arquitectònicament no han estat ateses. El nou immoble no incorporarà ni en l’interior, ni en la façana cap estructura del que fou derruït al març. El batle del municipi, Juan Bautista Roselló, es va escudar en el fet que l’edifici no presentava cap tipus de protecció en el Pla General d’Ordenació Urbana i en la resolució de la Conselleria que deia, segons ell que, “l’edifici no tenia cap interés rellevant i, absolutament, cap interés arquitectònic. Només, testimonial”. Mentre, el Casal Cultural -que va ser qui va instar a la catalogació del quarter- assegura que l’ajuntament no ha esgotat totes les vies perquè es poguera protegir o conservar elements representatius.
La nova finca, promoguda per la constructora Jaime Cuello S.A., es cridarà Edificio Cuartel. “Considerem que és una batalla perduda”, va assentir un membre de la junta directiva del Casal. Així mateix, la lectura que fa el Casal Cultural sobre l’informe de conselleria és distinta i ressenya el valor “històric i sentimental” de l’immoble. A més, aquesta entitat va presentar l’opinió d’arquitectes urbanístics, historiadors i de la Universitat d’Alacant per a argumentar la seua sol·licitud. En aquest sentit i vist l’ocorregut el col·lectiu va afirmar que el “govern local es contradiu i no té una política cultural clara, ni tampoc pel que fa a la conservació d’edificis i del patrimoni”.
L’antic immoble va ser testimoni del canvi social de Benissa. A la fi del segle XIX va ser instal·lada la maquinària d’un molí de moldre cereals. En 1928 es va transformar en quarter de la Guàrdia Civil i durant els anys de la Guerra Civil va servir de Llar d’Infants pagada pels Brigadistes Internacionals. Per altra banda, el pes de l’arquitectura requeia en la façana que presentava dos portals realitzats amb cantons. Des del col·lectiu benisser es va sol·licitar que es numeraren les peces perquè el promotor les incorporara després en la façana del nou projecte.
El col·lectiu cultural va retreure al batle la postura i la falta d’iniciativa respecte a l’assumpte: “l’ajuntament no ha iniciat cap expedient propi per a iniciar una possible protecció. Es va remetre a Conselleria i els va deixar fer”. Per contra, Roselló va assegurar, que malgrat l’informe “desfavorable” a la protecció de Conselleria de Cultura, va mantindre converses amb el constructor per a intentar arribar a un acord “però en no estar catalogat l’edifici no es podia obligar al promotor a modificar el projecte proposat”.
Tant el Casal Cultural, com altres associacions benisseres mantenen que el procés de catalogació d’edificis i patrimoni hauria d’estar obert i continu, de manera que tant la corporació com els ciutadans pogueren presentar iniciatives de nous expedients i no cenyir o limitar la protecció a la qualificació redactada en el PGOU.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?