El vi moscatell que es produeix a la Marina Alta és un element fonamental de l’economia valenciana dins del sector agroalimentari. Així ho va assegurar a Benissa la secretària autonòmica d’Agricultura, Pilar Amigó, en el marc de les “V Jornades del Moscatell de la Marina Alta”, que van congregar a prop de 100 persones.
Amigó va explicar que actualment a la Marina Alta s’estan duent a terme un total de 14 actuacions, que suposen una inversió de 3’5 milions d’euros, en el marc de Ruralterm, la línia d’ajudes per al desenvolupament rural gestionada des del Consell.
La representant de la Conselleria d’Agricultura, va assegurar que el Consell continuarà duent a terme polítiques actives per al foment de la qualitat, promoció i comercialització dels vins valencians, entre ells el moscatell de La Marina. Un brou que Amigó va definir com a dolç, net i brillant que necessita de la proximitat del mar per aconseguir la qualitat.
El regidor del BLOC de l’Ajuntament de Benissa,
Xavi Tro, responsable també de les regidories de cultura, patrimoni històric i normalització lingüística demanarà en la pròxima comissió de cultura a celebrar el pròxim dimecres 10 de novembre la presència del secretari de la corporació En Simeón García, que també ho és de l’Ajuntament de Teulada perquè explique als presents (recordem que en dita comissió com en les altres estan presents tots els grups municipals de l’ajuntament) la possibilitat que l’ajuntament benisser igual que ha fet l’Ajuntament de Teulada presente una demanda als jutjats per reclamar a la SGAE (Sociedad General de Autores y Editores) que ens torne els diners del cànon digital ara que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea diu que s’han cobrat de forma abusiva.
El regidor nacionalista també fa referència al conveni de col·laboració i associació conjunta signat a principis de setembe entre els ajuntaments benisser i teuladí amb la finalitat de compartir diferents serveis municipals, instal·lacions culturals i esportives per estalviar costos signat pels batles dels dos municipis, Antoni Joan Bertomeu i Juan Bautista Roselló. Conveni que es podria aprofitar en aquest cas i pel que Xavi Tro després d’escoltar les explicacions en dita comissió de cultura del secretari general dels dos ajuntament, si la quantitat que ha pagat l’ajuntament és important i si existeix la possibilitat, demanarà a la resta de grups municipals i al batle de Benissa, que el nostre Ajuntament es pose en contacte amb l’advocat Josep Jover qui ha guanyat el pleit amb la SGAE contra el cànon digital davant l’Audiència de Barcelona i després en el Tribunal Europeu de Luxemburg i que porta el cas de l’Ajuntament de Teulada.
Cal recordar que en el ple ordinari de juny d’enguany, el regidor de cultura Xavi Tro ja va presentar una proposta per a demanar la reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual, moció que finalment va ser aprovada per unanimitat i que entre altres coses denunciava la incorporació del “cànon en els llibres” que es presten en les biblioteques i agències de lectura municipals i el cànon sobre els equips, aparells i materials de reproducció subjectes al pagament de la compensació equitativa per còpia privada conegut com a “cànon digital” i en eixe mateix ple el regidor nacionalista informava que l’Ajuntament de Benissa va pagar a la SGAE en concepte de drets d’autor l’any 2007 un total de 121.565 euros, l’any 2008 un total de 41.063 euros i l’any passat, el 2009 un total de 21.517 euros. Quantitats que també cal aclarir no tenen res a vore amb el concepte de “cànon digital” i que és la quantitat que paga l’ajuntament benisser en comprar CD, USB, ordinadors i hardware o impressores i que caldrà que es quantique per part dels serveis informàtics i econòmics del nostre ajuntament.
Segons també el regidor del BLOC Xavi Tro, “amb aquesta sentència queden altra vegada qüestionades les formes del cobrament de la SGAE, d’unes taxes considerades generalment abusives i de les quals la majoria de l’opinió pública dubta sobre el seu destí final, en relació als mateixos autors que se suposa que hi representa. I que les taxes del SGAE, perquè hem de recordar que ens trobem davant d’una entitat d’estructures poc clares i que ve sent objecte de tota mena de protestes i reclamacions per la seua actuació i pel repartiment de les recaptacions. En qualsevol cas, cal tindre present que l’excessiu afany recaptador cap a activitats lúdiques, músicals i culturals, molt sovint sense cap ànim de lucre, supera els límits raonables de la funció que hauria de dur a terme una entitat suposadament defensora dels drets dels autors”.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?