El Col·lectiu El Runar va presentar la setmana passada a la Direcció de Patrimoni de la Conselleria de Cultura quasi 700 signatures recollides en la Campanya Salvem el Pou d’Avall on es demana la protecció íntegra del conjunt hídric i la adequació d’un parc hídric públic d’interés etnològic i arqueològic, ja que segons diuen sembla que l’ajuntament ha delegat en aquesta administració part del futur d’aquest conjunt hídric.
A més a més, durant la setmana passada es van presentar les 700 signatures a l’Ajuntament de Benissa amb la finalitat de transmetre a tota la corporació municipal les inquietuds i peticions de part de la societat de Benissa que veu perillar el seu patrimoni.
D’una banda, des del col·lectiu, critiquen que des de l’Ajuntament no s’haja adoptat fins ara una postura ferma i clara en la protecció del paratge del Pou d’Avall, i s’haja optat per prioritzar els interessos particulars de promotores forànies en compte de defensar el patrimoni etnològic i arqueològic de Benissa.
D’altra banda critiquen l’ocultisme existent en el tema ja que a aquest col·lectiu se li ha denegat, des del 25 de març, veure i consultar el projecte d’excavació realitzat per l’arqueòleg contractat per l’Ajuntament. El Runar creu que el motiu d’aquesta situació es basa en el fet que aquest informe tècnic recolza la importància arqueològica i històrica defensada pel col·lectiu.
Els membres del Runar defensen, a més, una participació més activa de l’opinió pública ja que diverses associacions i historiadors han estat menyspreats i ignorats pel govern municipal. Critiquen fermament que temes com aquests o com el del futur de les Escoles Velles no siguen tractats a l’Agenda 21.
Però sobretot, no accepten la poca sensibilitat que des del principi l’actual equip de govern va mostrar en aquest tema. Tot i que creuen que no s’ha obrat intencionadament amb mala fe sí que constaten una falta d’interés i preocupació per part de l’equip de govern que l’ha dut a realitzar valoracions personals sense un mínim criteri objectiu. Aquestes valoracions l’han dut a ignorar informes que alertaven de la presència de les Fonts de les Maruques i el Pou d’Avall abans que l’Ajuntament permutara aquesta parcel·la pública. Aquestes valoracions personals l’han dut a afirmar que el Pou d’Avall era una fossa d’un escorxador o que les Fonts de les Maruques no eren tals si no un marge amb dos forats quan qualsevol persona major de Benissa coneix perfectament la ubicació de les fonts i els pous que allí hi ha. Des del col·lectiu demanen un gir en l’estratègia i la gestió del govern municipal que siga transparent, participatiu i que assegure la conservació del patrimoni per a les futures generacions de Benissa. Si aquest canvi es produeix, aquest col·lectiu serà el primer en recolzar aquesta tan benvinguda com necessària actitud.
El Runar opta per cercar una solució aproximada a la que va realitzar l’Ajuntament per vendre aquestes parcel·les que passaria per una permuta i una modificació puntual del planejament urbanístic a la zona. En tot cas no parlen de comprar en efectiu aquestes parcel·les que l’ajuntament ha sobrevalorat sinó d’un canvi per una parcel·la municipal dels milers de metres quadrats que actualment s’estan urbanitzant. Tot i això, recorden i recalquen a l’ajuntament que el Pou d’Avall i el sistema de recollides d’aigua, emmagatzematge i circulació d’aigües -es a dir, tot el conjunt hídric- esta protegit legalment pel catàleg de béns protegits del pla general de Benissa juntament amb els pous anteriors a 1940 per la qual cosa opten per una negociació amb els actuals propietaris que beneficie totes les parts.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?