General

El Runar recull més de 200 signatures en 3 hores per la protecció del Pou d’Avall

Salvem el Pou d’Avall. És el nom de la intensa campanya llançada pel col·lectiu El Runar de Benissa per a reclamar la protecció integral d’aquest important conjunt hídric medieval del poble, i que va tindre el cap de setmana passat la primera de les accions.

“Davant el risc actual de desaparició del conjunt hídric del Pou d’Avall”, informava ahir El Runar en un comunicat, el col·lectiu va iniciar el dissabte una “campanya indefinida d’informació i recollida de signatures amb la finalitat que l’ajuntament adopte les mesures urgents oportunes per a preservar” les restes arqueològiques.

La campanya seguirà els pròxims dissabtes per mitjà de la recollida de signatures i repartiment de díptics informatius en el mercat i en els comerços del municipi. Però alhora, el col·lectiu està buscant altres accions per tal que es protegisca aquest espai.

Els primers resultats de la campanya són “més que satisfactoris”, segons El Runar. En només 3 hores, dissabte passat es va aconseguir aglutinar més de 200 signatures de suport a la iniciativa.

El Pou d’Avall i les contigües Fonts de les Maruques integren un conjunt hídric de demostrat interés etnològic i arqueològic, a més de romandre encara en l’imaginari col·lectiu dels més majors del poble. El Runar recordava ahir que “mancant conèixer l’informe de l’arqueòleg, les excavacions han tret a la llum el conjunt hídric del Pou d’Avall, on s’han redescobert diversos pous, un dels quals correspon a l’anomenat Pou d’Avall, així com també s’ha posat de manifest el funcionament de les actuals Fonts de les Maruques, el sistema de captació, emmagatzematge i recollida de les aigües”. Malgrat això, “des de l’ajuntament no s’ha adoptat fins ara cap mesura de protecció, malgrat que era coneguda l’existència de les fonts i del Pou d’Avall pels majors i historiadors d’aquest poble”. Del conjunt hídric, afegeix l’associació, “s’ha fet un ús públic fins que l’ajuntament va vendre el terreny i passara a mans privades d’una constructora de fora de Benissa”.

Amb la seua iniciativa, El Runar demana que, juntament amb les Fonts de les Maruques, el Pou d’Avall es convertisca en un parc etnològic hídric “perquè tots els veïns de Benissa puguin gaudir-lo durant 500 anys més”. I que el consistori busque les fórmules adequades per a preservar el conjunt i que aquest passe a ser de titularitat municipal.

Critiquen el “silenci còmplice” del govern local

El Runar va acusar ahir el govern de Benissa, del Partit Popular, de posar en perill el conjunt del Pou d’Avall. “No únicament ha guardat un silenci còmplice de la situació actual, sinó que s’ha atrevit a negar allò evident”, deia el comunicat. Així mateix, l’escrit denuncia també que “l’actual govern ha permés la construcció d’un camí nou asfaltat i una canonada limitant amb el safareig, danyant encara més aquell espai. A més, l’abandó de la zona va permetre que part del marge solsira amb les últimes pluges sobre un dels pous redescoberts”.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?