General

El Tren de la Costa entre València i Alacant, l’ampliació d’una reivindicació històrica

tren
tren

Ja han passat 38 anys des que la Marina Alta i la Safor començaren a reivindicar el trajecte Gandia-Oliva-Dénia i finalment ha començat a prendre cos. Aquest tram del Tren de la Costa, el que assumirà l’Estat, ha romàs sense connexió ferroviària des que la línia fóra desmantellada el 1974 i ha sigut objecte de continuades promeses polítiques que mai han arribat a complir-se.

Però aquest dimarts es va fer un pas més. El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar la licitació del Ministeri de Foment del contracte de serveis per a la redacció de l’estudi informatiu de la línia ferroviària València-Alacant i l’estudi de viabilitat de la connexió ferroviària de Torrevella, per 1,3 milions.

De fet, la petició de la connexió entre Gandia, Oliva i Denia ha suposat un mal de cap per a molts i era prèvia a la idea d’unir les províncies de València i Alacant pel litoral. A aquesta es va sumar la intenció que el tren també passara per Benidorm i per acabar el recorregut es va apostar per arribar fins a Alacant.

Això explica que també s’haja tret a licitació l’estudi de viabilitat amb connexió ferroviària de Torrevella, un tram que no és imprescindible, ja que la connexió entre Dénia i Alacant ja és suplerta pel servei del TRAM, pertanyent a Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana. Per aquest motiu, l’Estat s’encarrega del trajecte necessari, mentre que el Govern autonòmic faria front a la despesa perquè el recorregut s’ampliara fins a Alacant.

Mapa del recorregut del tren de la costa elaborat per valenciaplaza.com
Mapa del recorregut del tren de la costa elaborat per valenciaplaza.com

Segons expliquen a Valenciaplaza.com fonts de la Conselleria d’Infraestructures, encara no es pot determinar quines seran les parades del tren de la costa, al marge de les capçaleres de comarques (Gandia-Dénia-Benidorm-Alacant), ja que tot dependrà del resultat de l’estudi de viabilitat economicofinancera del Tren de la Costa, adjudicat a l’empresa Idom Ingeniería y Arquitectura SA.

Aquest informe avaluarà la demanda del servei a les diferents zones de pas i des de Conselleria apunten que el director general de Transports s’ha reunit amb els batles de pobles com El Campello, Ondara o Mutxamel per a abordar la possibilitat d’establir estacions en aquests. També s’han establert converses amb aquells que han presentat al·legacions, com Pedreguer.

De moment, no se sap qui passarà a gestionar aquest servei, si Renfe o Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana. També és possible que es distribuïsquen els diferents trams o que per contra s’encarregue a una empresa privada. Tot depèn dels resultats de l’estudi de viabilitat amb el qual es podrà determinar què és més convenient.

Aquest és el primer pas del Tren de la Costa des que l’11 d’octubre de 2011 se signara el protocol d’actuació entre el Govern i la Generalitat Valenciana per a impulsar aquest ferrocarril. Aquest acord va ser signat per l’exministre de Foment José Blanco, i la consellera d’Infraestructures Isabel Bonig en el qual es van repartir, com finalment ha ocorregut, les tasques per a impulsar-lo.

El Ministeri de Foment era l’encarregat de redactar i pagar l’estudi informatiu de tot el trajecte, més enfocat a l’àrea tècnica, i la Conselleria d’Infraestructures devia fer la reserva de sòl del Tren de Costa per a impedir qualsevol actuació en els terrenys seleccionats per a acollir la nova infraestructura, que circularà paral·lela a l’AP-7, tasca que va dur a terme.

“Aproparà més la Comunitat Valenciana”

Fonts d’Infraestructures expliquen que el tren de la costa és una reivindicació històrica que resoldrà les exigències en l’arc València-Alacant amb una millora substancial del temps de recorregut. “Aproparà més la Comunitat Valenciana” apunten. Destaquen millores com la major proximitat entre les universitats i la pèrdua d’importància del lloc on es visca dins de la regió, ja que es redueix el temps de trajecte entre les províncies, que serà d’aproximadament una hora i mitja.

També fan esment a la major facilitat per a atreure el turisme ja que una millor mobilitat fa més atractiva la destinació car el temps entre Alacant i Benidorm es redueix a la meitat i per tant això afecta la correlació Madrid-Benidorm. Segons un informe de Conselleria d’Infraestructures, presentat en 2010, el trajecte entre València i Dénia durarà 49 minuts i el recorregut entre Dénia i Alacant costarà 38 minuts, quan amb el TRAM es tarda dues hores i quart.

Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda el 21 d’agost de 2013 a la web www.valenciaplaza.com


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?