General

Els contractistes urgeixen a Foment a licitar 8 carreteres que creuen prioritàries

Les obres de la variant de Benissa paralitzades
Les obres de la variant de Benissa paralitzades

Un total de huit carreteres valencianes haurien de licitar-se “de forma prioritària i a curt termini” per evitar “deixar colls de botella en un itinerari, inacceptables per a l’usuari i la seua seguretat vial”, segons ha traslladat la Cambra de Contractistes del País Valencià al Ministeri de Foment. Seria un primer “paquet d’autovies” que hauria d’incloure’s en el Segon Protocol de Carreteres 2011-2020 en el qual s’inclourien unes 35 actuacions el cost de les quals ascendiria a uns 3.200 milions d’euros que “haurien d’abordar-se amb assignació pressupostària del Ministeri de Foment i la seua empresa Seitt en règim de col·laboració pública-privada”, assenyala l’entitat presidida per Gregorio Fernández i el gerent de la qual és Manuel Miñes.

No es tracta de projectes nous sinó que la tramitació de tots s’arrossega des de fa anys. Els contractistes han seleccionat aquestes huit actuacions perquè ja compten amb “projectes constructius amb informació pública favorable o declaració d’impacte ambiental ja tramitada”.

L’ampliació del bypass, la V-30 i la variant de la N-332 al seu pas per diferents pobles de la Safor i la Marina són les actuacions de major importància que reivindica la Cambra de Contractistes com a més prioritàries. Sobre la circumval·lació de València, els contractistes d’obra pública adverteixen que l’autovia “està a la vora del col·lapse i amb grans deficiències pel que fa a la seua seguretat vial, fruit dels embussos que pateix pels 115.000 vehicles al dia que circulen per aquesta carretera. El 30% són vehicles pesats pel que els 30.000 camions al dia que usen aquesta carretera la converteixen en el tram de tota la xarxa espanyola d’alta capacitat amb major nombre de pesats”. Segons la Cambra de Contractistes, “el tram central del bypass, dividit en tres subtrams, ja té projectes de construcció amb incorporació d’estudis d’impacte ambiental i gaudeix del vistiplau dels municipis limítrofs de l’autovia”. Els trams al sud de la circumval·lació ja estan quasi acabats pel que “és necessari prosseguir en els seus trams central i nord”. En el protocol que va finalitzar en 2010, el cost d’ampliar la circumval·lació es va calcular en 567 milions d’euros, a licitar per concessió. “La seua inversió, segons diversos estudis de viabilitat en poder del Ministeri de Foment, li assignen una taxa de retorn de la inversió del 10%”, segons els contractistes, per la qual cosa consideren “un gran encert” que l’ampliació del bypass s’estiga projectant i tramitant amb la suficient flexibilitat i tramitació perquè puga ser escomesa per subtrams i sense pausa per la direcció general de Carreteres o per la Seitt”.

Sobre la V-30, la consultora Typsa haurà de presentar al mes d’octubre la proposta per a ampliar aquesta autovia, construïda als anys 60, i la modernització de la qual tindria un cost mínim de 125 milions d’euros (encara que la Generalitat va calcular en 2008 que ascendiria a 255 milions). “És una altra actuació que s’ha d’escometre de forma urgent, per parts i sense pausa. I més si cap quan l’accés nord al port de València té un difícil i llarg procés de gestació per motius pressupostaris i competencials”, assenyalen. Finalment, també resulta “urgent” a ulls dels contractistes executar les variants de la N-332 a Oliva, Xeraco, Benissa, els accessos a l’aeroport d’Alacant i la connexió amb Santa Pola. El túnel de Xirivella, per connectar l’A-3 amb la V-30, també hauria de construir-se “aprofitant el desmantellament del ferrocarril València-Riba-roja”.

Un nou protocol amb una reserva d’inversió de 2.500 milions

Les negociacions del nou protocol de Carreteres 2011-2020 (l’últim va finalitzar en 2010, encara que no s’ha executat al complet, sobretot la part que corresponia a la Generalitat) s’han quedat “en pausa” des de la reunió que van mantindre el conseller, Mario Flores, amb el secretari d’Estat de Foment, Víctor Morlán i la secretària general d’Infraestructures, Inmaculada Rodríguez-Piñero, el 15 de setembre de 2010. La Cambra de Contractistes considera que el primer protocol “ha donat molt bons resultats, sobretot perquè ha suposat la inversió de 1.150 milions d’euros per part de Foment” pel que “s’hauria de traçar un nou full de ruta que recollira tant les actuacions no realitzades i pendents del primer protocol com altres noves actuacions a mig termini”. Per això, Foment hauria de reservar “un import de 2.500 milions” per al País Valencià.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?