General

Els promotors de la Ronda Nord ara volen construir un camp de golf a Sanxenxo (Galícia)

Pel seu interés reproduïm aquest article aparegut al diari LA VOZ DE GALICIA el 3 de gener de 2007:

Un grup d’empresaris valencians s’ha fet amb el 71% d’un dels sectors del complex residencial amb camp de golf previst a Monte Faro. Vicente Cotino Ferrer i Vicente Cotino Escribá, germà i nebot del Conseller popular d’Agricultura de la Generalitat Valenciana, Juan Cotino, s’amaguen darrere de Mirador de Sanxenxo S.L, empresa creada el passat mes de maig per a la promoció d’aquesta urbanització.

La família Cotino, mitjançant diferents companyies, és experta en la construcció d’aquest tipus de complexos residencials. Els Cotino han portat a Sanxenxo el model valencià de creixement: baixa edificabilitat lligada a la gran extensió de terreny que comprén i nombroses cessions i espais verds. Les promeses de benefici per als veïns del poble van unides a la creació d’habitatges socials en els nous desenvolupaments urbanístics. Els pisos de protecció acaben finalment sense adjudicar-se ja que que el baix volum constructiu permet eximir els constructors d’aquesta obligació. En el cas de Monte Faro, el Concello també els ha lliurat d’aquesta càrrega. L’oposició ha sol·licitat una comissió d’informació i control per a conèixer els detalls d’aquesta decisió de l’ajuntament.

Els negocis dels Cotino, no obstant això, no estan exempts de polèmica. Les seues aspiracions constructives han comptat amb una especial oposició veïnal i política en dues ocasions, en ambdós casos en ajuntaments governats pel partit Popular.

Espai natural

El camp de golf Coto de Catalá, a Llíria, el pla del qual va ser aprovat pel ple municipal el passat 19 de gener de 2006, preveu la construcció d’un green de 500.000 metres quadrats i 2.006 habitatges, a més d’hotels, un club social i dotació comercial. La urbanització afectava un xicotet nucli de cases, conegut com a Tros Pelat, que es va oposar des del principi al projecte.

Segons el col·lectiu veïnal, l’Ajuntament de Llíria va qualificar com a sòl urbanitzable uns terrenys d’especial protecció coneguts com a Coto Catalá, en 2001, durant la revisió del Pla General d’Ordenació Urbana del poble.

La Conselleria de Medi ambient es va oposar al pla i en va sol·licitar la modificació. En aquells dies, l’empresa Residencial La Maimona S.A, lligada a Vicente Cotino, ja havia adquirit l’explotació agrària Roturaciones i Cultivos S.A, situada en el futur camp de golf.

La comissió d’urbanisme de la Generalitat va acabar finalment per donar el vist-i-plau al projecte. Els promotors van haver de cedir terrenys a l’ajuntament, que van ser catalogats com a parc natural. La urbanització va passar de gairebé 2.600 habitatges als 2.006 definitius.

En el cas de les pinedes de Monte Faro, que compten amb una extensió propera als 200.000 metres quadrats, els terrenys van ser qualificats com a urbanitzables pel pla Xeral d’Ordenació Municipal, aprovat definitivament al febrer de 2003.

L’associació Ecoloxistas do Salnés va presentar al·legacions al pla esgrimint que l’operació atenia únicament a interessos “exclusivament econòmics” i pronosticava que els danys ocasionats per l’edificació massiva a la zona acabarien amb una àrea d’alt valor mediambiental.

Entre els atractius del lloc, Ecoloxistas do Salnés destacava la capçalera de rius, l’alt valor paisatgístic, agrícola i forestal, així com la presència d’elements de protecció de patrimoni. El pla d’urbanització de Monte Faro inclou finalment un parc forestal amb espècies autòctones i un complex arqueològic.

Ronda a la valenciana

Els empresaris que hui construeixen a Sanxenxo són també els adjudicataris a Benissa (Alacant) d’un projecte semblant al que la Conselleria de Política Territorial va denegar al batle, Telmo Martín; la circumval·lació de Sanxenxo, més coneguda com la Ronda.

L’empresa Ronda Norte, de la qual n’és president Vicente Cotino, va resultar concessionària del projecte d’urbanització. L’Ajuntament de Benissa, del PP, va aprovar el pla dos dies abans que canviara la Llei Urbanística Valenciana. L’oposició ha denunciat davant la Unió Europea el procés d’adjudicació perquè consideren que incompleix les normes comunitàries.

De manera semblant al previst per Martín en Sanxenxo, la circumval·lació de Benissa preveu l’obertura d’un nou vial de 30 metres d’amplada i 800 metres de llarg. Al voltant de l’avinguda, s’ha aprovat la construcció de 2.000 habitatges nous.

La Ronda Nord va ser defensada pel batle com una alternativa necessària per a la descongestió del trànsit de la vila. La contrucció d’una nova variant, a 100 metres de distància del pla dels Cotino, no va paralitzar les intencions del regidor.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?