General

Els tribunals impedeixen a Benissa executar el desnonament d’una família per a ampliar el carrer Calp

Enderrocament de les cases en estat de ruïna del Carrer Calp
Enderrocament de les cases en estat de ruïna del Carrer Calp

El projecte de l’Ajuntament de Benissa per a ampliar l’accés al carrer Calp des de la travessia de la N-332 haurà d’esperar. Els tribunals s’han pronunciat i donen la raó a la família que viu a la casa la demolició de la qual contemplava el Programa d’Actuació Urbanística (PAI) ideat per a l’obertura de l’accés. Cal recordar que al gener de 2014 l’ajuntament va arribar a ordenar el desnonament de la família per a procedir a la demolició, però un recurs va aconseguir paralitzar-lo a última hora. La propietària de la casa, María Francisca Arlandis, va donar a conèixer ahir la sentència judicial just quan el consistori ha iniciat els treballs d’enderrocament de les altres tres cases que havien d’enderrocar-se segons el PAI. La seua, en canvi, no la podran tocar.

Ahir pel matí, Arlandis va atendre a sa casa a la Marina Plaza, mentre la maquinària pesada enderrocava les tres cases del costat. Tres immobles declarats en ruïna i que s’enderroquen per motius de seguretat. Però un altre cas és el de la seua casa. A prinicipis d’any, el Jutjat número 2 del Contenciós d’Alacant va resoldre en relació al recurs interposat per la família contra els acords municipals que van suposar l’aprovació del PAI de la Unitat d’Execució Núm. 1 “Carrer Calp”, així com el projecte d’expropiació de la casa. La sentència anul·la aquests acords amb una sentència que, a més, és ja ferma, ja que ha vençut el termini per a la possible presentació de recursos sense que se n’haja registrat cap.

Maria Francisca Arlandis
Maria Francisca Arlandis

La sentència assenyala que “l’actuació de la corporació demandada descansava en les determinacions” del Pla General de l’any 2003, que va ser anul·lat per sentència del Tribunal Suprem de 13 de maig de 2013. I aquesta anul·lació “comporta, inexorablement, la desaparició dels instruments de gestió utilitzats per a la programació i desenvolupament del contingut de l’instrument de planejament anul·lat”. És a dir, que no es pot executar una PAI d’un PGOU que ja no existeix. La sentència condemna a més a l’Ajuntament de Benissa a pagar les costes judicials.

La sentència posa fi a la lluita que la família de María Francisca Arlandis lliurava contra la decisió municipal des que l’any 2009 el govern local aprovara el PAI i el projecte d’expropiació de la casa. Fa ja mesos que a la façana de la casa hi ha una gran pancarta que dóna testimoniatge d’aquesta batalla. “Ampliació Carrer Calp, sí; abusos urbanístics, no”, diu.

I és que Arlandis vol deixar clar que no s’oposa al fet que s’amplie l’entrada al carrer Calp, però entén que per a això no és necessari que li expropien tota la parcel·la, sinó només els “tres o quatre” metres necessaris segons el projecte. “Mai m’he oposat al fet que amplien el carrer, només demane que ho facen amb condicions de justícia”.

El PAI i el projecte d’expropiació implicaven l’enderrocament total de la casa. El consistori, assenyala l’afectada, es quedava per 109.000 euros amb l’habitatge, que té 177 metres quadrats construïts (distribuïts en dos plantes i terrassa coberta), més terrassa descoberta.

Arlandis, que insisteix que no té problema en què li expropien la part de parcel·la necessària per a ampliar el carrer Calp, assegura que darrere d’aquesta operació hi ha en realitat interessos urbanístics. En concret, explica, el projecte d’un promotor per a edificar en els 151 metres quadrats que sumen la seua parcel·la i les dels tres cases en ruïna, un edifici de cinc altures (planta baixa, tres pisos i àtic).

Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda el 14 d’abril de 2015 al diari electrònic LA MARINA PLAZA


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?