General

Empresaris pacten amb el fiscal i admeten que van finançar el PP de Camps, un cas en el qual està imputat David Serra

David Serra
David Serra

Nou empresaris imputats en la peça del cas Gürtel que investiga el presumpte finançament irregular del PP de la Comunitat Valenciana han aconseguit un acord de conformitat amb la Fiscalia Anticorrupció per a reduir la seua petició de pena a canvi de reconèixer que van lliurar diners negres a la formació que llavors liderava Francisco Camps per a pagar les campanyes de les eleccions municipals i autonòmiques de 2007 i en les generals de 2008. El Partit Socialista, que exerceix l’acusació popular en l’assumpte, també recolzaria l’acord aconseguit ahir. El més probable és que el pacte es tanque hui mateix.

A canvi de la seua confessió, la Fiscalia rebaixaria la petició de pena per a ells a menys de dos anys de presó, amb la qual cosa, en principi, evitarien xafar la presó. Podria ser substituïda fins i tot per una multa. La petició inicial del Ministeri Públic oscil·lava entre els quatre i els sis anys de presó.

No és el primer acord en aquest sentit. El pacte dels sis industrials és la continuació de l’acord que van aconseguir amb el fiscal el passat mes d’abril els també empresaris Enrique Ortiz, Alejandro Pons i José Francisco Bevià. Els nous penedits són Vicente Cotino Escribá (nebot de l’expresident de les Corts, Juan Cotino), Enrique Gimeno Escrig, Tomás Martínez Berna, Rafael Martínez Berna, Antonio Pons Dols i Gabriel Alberto Batalla Reigada. Vicente Cotino va rebre recentment una altra garrotada judicial en ser condemnat a un any i mig de presó per falsificar una factura i defraudar l’Agència Tributària. La mateixa pena per al seu company de banqueta, l’expresident de la Generalitat i de Bancaixa, José Luis Olivas.

En síntesi, l’acord dels nou imputats és que van a reconèixer sense dubtes que van realitzar pagaments en negre per valor d’1,2 milions d’euros a la mercantil Orange Market, l’empresa d’esdeveniments a València del cap de la Gürtel, Francisco Correa.

L’empresa s’encarregava, quasi en posició de monopoli, d’organitzar els actes electorals del PP de Camps. Segons la instrucció del jutge José De la Mata, el PPCV, a més, va abonar de la seua caixa B a Orange Market prop de 2,2 milions d’euros per a realitzar els actes electorals en eixa comunitat durant la presidència de Francisco Camps.

De la Mata va obrir el passat 26 de febrer judici oral contra una vintena de persones, entre ells cinc exalts càrrecs del PP i contra deu empresaris. El desè empresari, José Enrique Fresquet, no ha arribat a cap acord perquè únicament l’acusa el PSOE.

El Ministeri Públic va sol·licitar penes exemplars en el seu escrit de qualificació de fins a set anys i nou mesos de presó i multa per a l’exsecretari general del PPCV i coordinador de la campanya de les generals, Ricardo Costa, i per a l’exvicepresident del Consell i coordinador de la campanya de les autonòmiques investigades, Vicente Rambla.

Els mateixos anys de presó sol·licita també per a l’exdiputat autonòmic i exvicesecretari general del partit, David Serra, per tres presumptes delictes electorals i un de falsedat documental. Els mateixos anys per a la gerent dels populars valencians, Cristina Ibáñez. També s’asseuran en la banqueta la cúpula de la trama Gürtel.

La mecànica que relata la Fiscalia Anticorrupció és que els exreponsables del PPCV acusats van contractar amb Orange market (una de les mercantils del grup Correa) “amb el propòsit d’obtindre major desplegament en el procés electoral, tant en les eleccions de 2007 com en les de 2008.

L’empresa va prestar al partit “serveis que van abonar de manera irregular, en part en efectiu i en part mitjançant tercers”. En els dos casos, eixos pagaments no van quedar reflectits en la comptabilitat del partit ni en la facturació. Per açò, la gerent “va ometre el preceptiu control de la despesa” del pressupost electoral tal com estipula la llei que regula el finançament dels partits durant les campanyes.

Dels tres processos electorals investigats (autonòmiques i municipals de 2007 i generals de 2008), l’empresa de la trama Orange Market, va declarar només pagaments provinents del PP valencià per import de 175.000 euros. No obstant açò, els successius informes policials acrediten que es van prestar serveis per import d’1,15 milions en les autonòmiques i per més de 78.000 euros en les municipals, que no es van facturar. Situació emblant es va produir durant la campanya de les generals, quan la despesa declarada pel PP valencià amb Orange Market va ser de 801.810 euros, encara que la despesa real que es va produir al marge d’Hisenda va ser d’1,4 milions. Les empreses que van abonar les quantitats restants són Piaf, Facsa, Aigües de Castelló, Vallalba, Lubasa i Sedesa.

Tots contra el PP

Les reaccions després de la confessió dels industrials no van deixar de succeir-se. Tots els grups polítics van aprofitar per a atacar el Partit Popular. El portaveu de Compromís a Les Corts, Fran Ferri, va dir que la corrupció “avergonyeix” els valencians “tots els dies” i que el reconeixement dels fets posa de manifest “que els governs del PP signaven contractes lleonins que ens costaven molts diners als valencians en forma de sobrecostos”.

Des del PSPV van llançar un missatge semblant. La diputada Ana Barceló va instar al PP perquè reclame per al Congrés d’aquest cap de setmana una ponència monogràfica sobre la corrupció i finançament il·legal del PP a la Comunitat. “Que tinguen la mateixa valentia i reconeguen que sí que va haver finançament il·legal”, va destacar. “Els empresaris estarien reconeixent el que el PP ha negat durant aquests anys, el seu finançament il·legal, i per tant es quedarien sense arguments per a la seua defensa”. Al mateix temps que va ironitzar sobre “el protagonisme que ara tindran els populars valencians en la cimera del PP, malgrat Bonig”.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?