General

FGV adjudica les proves de càrrega per als ponts metàl·lics de la L-9 del TRAM d’Alacant

El Pont del Quisi,   construït el 1915
El Pont del Quisi, construït el 1915

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana ha adjudicat per 145.000 euros, IVA exclòs, els serveis professionals de consultoria per al disseny i realització de proves de càrrega, anàlisi i càlcul de reforços per als ponts metàl·lics de la Línia 9 (Benidorm-Dénia) del TRAM d’Alacant. Aquesta actuació està inclosa en el Pla de Modernització d’aquesta línia, el pressupost d’inversions del qual ascendix a 50 milions d’euros a executar fins a l’any 2020.

La Línia Alacant-Dénia, inaugurada entre 1914 i 1915, posseïx el nombre més gran de ponts metàl·lics originals i fent ús de tota el País Valencià, amb un total de 17 estructures, i forma un conjunt monumental de primer orde i alt valor patrimonial.

La biga tipus Pratt va ser la més emprada per a la construcció de les grans infraestructures d’aquest ferrocarril. L’acer, material predominant en les obres de principis de segle XX, va donar lloc a noves i lleugeres estructures on l’ornamentació no constituïa l’element principal, que s’expressava, no obstant això, a través de les noves tècniques i la mal•leabilitat del material. Exemples singulars són el viaducte sobre el barranc de les Aigües, el del Pou Roig, el Mascarat o el del Quisi.

Lògicament, aquests viaductes metàl·lics, construïts entre els anys 1913 i 1915, es van alçar amb la normativa vigent en aquella època, en concret de 1902, i, amb el pas del temps, a l’antiga reglamentació se li han anat incorporant majors valors de les sobrecàrregues, reflex de l’augment de grandària i de capacitat de càrrega dels trens al llarg del temps.

Els ponts de la Línia 9 han estat plenament operatius i sense manifestar problemes estructurals evidents, fins que un informe de la Universitat Politècnica de València va recomanar realitzar un catàleg i diagnòstic de l’estat de les estructures metàl·liques i els seus corresponents projectes de rehabilitació, amb la finalitat de revisar i analitzar el comportament dels mateixos front a càrregues actuals i reals.

Per això, en el contracte de redacció de projectes de renovació de la via la Línia 9, adjudicat al juny del 2014, es va incloure l’anàlisi i modelació teòriques dels ponts per a complir la normativa actual, per a la qual cosa és necessari realitzar proves de càrrega estàtica i dinàmica per a obtindre els nous valors i coeficients reals a partir de les tensions i deformacions produïdes amb el tren de càrregues màxim en explotació i que servisca de referència del comportament real dels ponts, a fi de validar el funcionament dels mateixos o procedir al seu tractament.

Una vegada validats, se sotmetran a l’actuació corresponent segons l’actual normativa, planificant la seua rehabilitació, reforç o substitució si fóra necessari.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?