General

Joves PV demana a Brussel·les la protecció de la Muntanya Llarga de Llíber davant la construcció d’un PAI de xalets de luxe

Simulació del PAI de Llíber

Joves PV ha presentat una proposta de resolució per a la protecció de la Muntanya Llarga de Llíber davant la construcció d’un PAI de xalets de luxe. La proposta ha sigut presentada durant les jornades de l’EFAY, l’organització juvenil associada a l’EFA, el partit europeu integrat dins de Greens/EFA.

Joves PV ha instat a l’Assemblea General de l’EFAY a adoptar polítiques que preserven i protegeixen el territori de macrourbanitzacions que poden significar un detriment en relació amb els recursos hídrics de la zona. Des de l’organització afirmen que “és fonamental que la Comissió Europea assumisca un paper actiu en la protecció del patrimoni natural del País Valencià i que es promoguem polítiques que afavoreixen una transició energètica respectuosa amb el territori i el paisatge.”

En Llíber (Alacant), un poble de poc més de 900 habitants, l’Ajuntament ha donat llum verda a una empresa constructora per edificar un Pla d’Actuació Integrada (PAI) de 488 xalets de luxe a la Muntanya Llarga, una àrea de gran valor paisatgístic per al municipi. Aquesta decisió podria tindre conseqüències mediambientals, socioeconòmiques i paisatgístiques greus per a la comarca.

Aquestes 488 cases, segons va eixir en premsa fa un parell de setmanes, tindran un preu de 900.000 euros, molt lluny de satisfer les necessitats actuals de la ciutadania jove i no tan jove per poder independitzar-se. D’aquesta manera, aquest PAI tindria greus conseqüències en la comarca: entre d’altres, suposaria la falta de connexió biològica entre la franja litoral i l’interior i pèrdua de la biodiversitat, l’alteració de cicles hídrics, la pèrdua de patrimoni cultural, contaminació i deterioració del sòl així com el risc d’incendis.

D’altra banda, Joves PV ha posat el focus en les grans problemàtiques mediambientals del panorama actual. La proliferació de macro plantes solars suposen també una amenaça per al medi ambient i el paisatge i podrien alterar irreparablement l’ecosistema, així com dificultar els processos de repoblació en zones d’alta muntanya.

Aquestes macro plantes posen en perill no només l’economia dels municipis que centren la seua activitat econòmica en l’agricultura, sinó també la biodiversitat, el paisatge i el valuós patrimoni històric i natural que defineixen la identitat col·lectiva dels territoris afectats, com ara la Plana Alta i l’Alcalatén (Castelló)

Des de l’organització apunten que “és crucial protegir el territori per evitar la pèrdua de més superfície agrícola útil, especialment en zones interiors on l’activitat està vinculada a l’entorn natural i altres sectors com el turisme rural o l’hostaleria”. Per la qual cosa insten a apostar per polítiques que afavorisquen la transició energètica tinguen en compte el territori, sense comportar la destrucció del paisatge amb macro plantes solars.

D’altra banda, l’ampliació del port de València amenaça l’Albufera, un dels Parcs Naturals més importants d’Espanya, reconegut per la seva rica diversitat biològica. Aquest projecte ja ha provocat la desaparició de més de 80 metres de platja a causa de l’erosió. En un moment de crisi climàtica, és crucial evitar infraestructures que posen en perill el litoral, l’economia i la salut dels valencians.

Defensar un port respectuós amb el medi ambient és essencial, ja que l’ampliació podria provocar la destrucció de més de 500 llocs de treball, un cost de més de 600 milions d’euros públics i la degradació de les platges properes. Per això, van demanar a l’assemblea de l’EFAY que demane una rectificació urgent del govern espanyol pel que fa a la seua posició sobre l’Ampliació del Port de València. “Exigim a Espanya que torne a les recomanacions de la majoria d’associacions ecologistes del País Valencià“, afirmen des de l’organització.

Sobre l’EFAY:

Cal recordar que la  missió de l’EFAY és la defensa dels drets culturals, ètnics i lingüístics de les minories i nacions sense estat d’Europa. També destaca per la reivindicació d’un horitzó europeu verd i sostenible, l’antiracisme, l’antifeixisme i la lluita pels drets socials

A més, cada dos anys, es renova el Bureau d’EFAY i en aquestes darreres eleccions que han tingut lloc la passada setmana de març s’ha elegit a Maylis Rossberg com a presidenta i a Santiago Cerdà, de Joves PV – Compromís; Laia Silvestre, pel Jovent Republicà; Gabriele Violino, per Patto de l’Autonomia; Olaf Stando, de Young Scotts for Independence; Katharina Klay, de Jungen Spitzen; Maxence Helfrich, de Jeunes-Unserland; i Tangi Stevant, de UDB Yaouank, com a vicepresidents.

Sobre Joves PV – Compromís:

Joves PV és l’organització juvenil del partit Compromís al País Valencià. Treballem per a construir un futur més just, sostenible i inclusiu per a tots els valencians i valencianes, defensant els drets de les noves generacions i la preservació del nostre patrimoni natural i cultural.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?