Pausat, amable, atent i somrient. Passats els cent dies al capdavant de la gerència de Cultura de la Diputació Provincial d’Alacant, Juan Baustista Roselló s’ha mostrat amb aquesta aparença en els actes, presentacions i cites a les quals ha assistit. Una bona imatge que l’acompanya des de Benissa, on és batle per quarta legislatura consecutiva. No obstant això, juntament amb aquesta manera ser, el diputat de Cultura s’ha mostrat taxatiu en altres aspectes, com quan va afirmar que no anava a permetre que Cultura fóra la sacrificada per les retallades. Cent dies per mirar enrere però, sobretot, per mirar cap a endavant.
-Com es troba en el càrrec després de tres mesos?
-Em senc molt a gust i molt satisfet. És un autèntic repte per a afrontar perquè Cultura és una de les àrees més importants de la Diputació. M’he trobat envoltat d’un magnífic equip de professionals tant en el meu departament com en la resta d’àrees i entitats. M’han acollit amb els braços oberts, tinc molts projectes i els afronte com un gran repte.
-Se li ha vist especialment interessat i emocionat en alguns actes. Li agrada, més enllà d’allò polític, dirigir Cultura?
-És un àrea que m’ompli. És d’aquests treballs que per molt de temps que li dedique no m’esgota. M’agrada tant la cultura elitista com la popular i tinc molt present la diversitat de les localitats de tota la província. La cultura és un autèntic univers i és una bonica responsabilitat. Un exemple d’això és el dinamisme que té la Regidoria de Cultura a Benissa, perquè l’hem cuidat molt. Hem creat premis i certàmens per a totes les disciplines i aprofitaré l’experiència per a aplicar-la a nivell provincial.
-Té clares les línies que vol seguir en el seu departament?
-Tinc clares dues línies estratègiques. La Diputació deu coordinar totes les administracions. Mai han treballat plenament coordinats els ajuntaments, la Diputació, la Generalitat i el Ministeri de Cultura. Anem a obrir una nova etapa on la Diputació ha de ser un suport per als ajuntaments. La segona línia a seguir és la d’atendre totes les manifestacions culturals. Cal repartir adequadament l’ajuda a cada disciplina i alhora a la cultura elitista, a la popular i a la contemporània. Per ajudar a la província i que s’exporte a l’exterior. Ací cal treballar.
-Una de les banderes de la Diputació és el Museu Arqueològic. Li afectaran les retallades?
-El MARQ atresora una bona trajectòria. S’ha catapultat a nivell internacional i funciona bé. A nivell econòmic cal buscar solucions assequibles a la situació actual, com la coordinació amb altres museus arqueològics de la província i amb els jaciments en els quals s’investiga actualment. Això ajudarà també a empènyer l’economia local on hi ha museus i jaciments arqueològics. L’arqueologia de la província és un dels seus signes d’identitat i cal explotar-la i fer una tasca comuna.
-Un altre aspecte important per a la Diputació és l’ADDA, del qual es diu que no està ben explotat de moment. Quin futur li augura?
-Cal tindre en compte que porta en actiu poc de temps. Un edifici de tal envergadura necessita temps per a consolidar-se. No obstant això, amb els recents concerts, on han actuat importants orquestres com la Nacional d’Espanya o la de Ràdio Televisió Espanyola, s’ha demostrat que l’acústica és bona i això és el més important. A més aquestes actuacions han servit per ultimar detalls tècnics que li faltaven.
-És apoderat, juntament amb la presidenta, de l’ADDA. És la manera de tindre-lo sota el seu comandament?
-És la manera però ho és de forma transitòria. En el seu degut moment es nomenarà una persona apoderada i serà la seua responsabilitat l’auditori. De moment, la presidenta i jo estem abordant alguns temes importants que necessita la seua gestió.
-Ha afirmat que és necessari coordinar administracions per als projectes culturals. Tindrà en compte el partit que governe cada administració?
-Crec que la cultura en general ha de sumar esforços, i no només en allò econòmic o pressupostari. La Diputació ha d’ajudar a la cultura de tots els pobles de província, siguen del color que siguen. La clau està en no duplicar els programes o les actuacions. S’han de coordinar les actuacions a tots els nivells perquè sinó és impossible afrontar grans projectes que necessiten la col·laboració de diverses administracions.
-Va afirmar que no deixaria que Cultura fóra la sacrificada per les retallades i el seu pressupost es va reduir l’any passat un 18 per cent. On està el límit?
-No vaig a aventurar una xifra límit, encara que estic segur que el percentatge augmentarà. Els esforços s’han de realitzar per tots els implicats en la cultura alhora, no només les administracions. Cal revisar els beneficis dels actes, els festivals, els escenaris utilitzats i els caixets sobreelevats. Cal tindre més presència cultural al carrer i apostar per la creativitat i la coordinació per afrontar les retallades. Amb menys diners i més treball dur en coordinació, anem a oferir un millor cartell cultural.
-Entre aquestes revisions es troba el Festival Lucentum?
-En efecte. És un dels festivals a revisar, entre d’altres. El muntatge d’un escenari en un jaciment és massa costós. Algunes solucions que em sorgeixen serien col·locar alguns concerts a l’ADDA i uns altres en diferents localitats.
Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda al diari LA VERDAD el 17 d’Octubre de 2011.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?