General

La Casa Museu dels Abargues mostra la vida de la burgesia

Casa Museu Abargues
Casa Museu Abargues

“Benvinguts a la Casa Museu dels Abargues”. Així comença la visita guiada que, de forma gratuïta, poden fer els interessats a conèixer com vivien les famílies més adinerades dels segles XVIII i XIX.

A Benissa, a la comarca de la Marina Alta, es troba aquesta bella casa palatina amb la qual es pot retrocedir a través dels anys i sentir-se com els senyors d’aquesta històrica casa, un emblemàtic edifici del qual l’ajuntament benisser és arrendatari per donar-lo a conèixer als visitants.

Recórrer i conèixer des de les habitacions privades a les destinades a actes públics i, com no, la zona que habitaven els seus servents és possible gràcies a aquesta iniciativa que va tindre lloc fa uns anys.

L’escut heràldic familiar és una rèplica de l’original i dóna la benvinguda a aquesta casa que es podia visitar en dates assenyalades encara que des de fa poc de temps, obri les seues portes totes les setmanes de dimarts a divendres d’11.00 a 13.00, excepte dies festius.

El recorregut comença pel pati de la casa on es troba una curiosa font folrada de trossos d’estalactites originàries d’una cova. Des d’allí, es poden observar unes portes verdes i la nau del darrere que anteriorment estava destinada als estables i cellers. Unes dependències molt interessants encara que, de moment, no es poden visitar per no estar disponibles. Des d’allí es visita, passant per les recentment reformades cuina i rebost, el vestíbul destinat originàriament a l’entrada principal de carros i carruatges i que va ser reformat, per donar-li usos domèstics, com un saló i despatx-biblioteca en el qual es demostra que algun dels membres de la família Abargues va estar vinculat amb els corrents de la il·lustració valenciana.

Són un centenar de llibres del segle XVIII que es conserven juntamet amb una col·lecció completa de ‘Diaris Seccions de les Corts de Cadis de 1812’, ja que un altre component d’aquesta adinerada família en va formar part.

Després es passa al menjador i fins i tot es pot accionar l’avisador que utilitzaven els senyors per cridar el servei. Allí també s’explica com es traslladaven els plats des de la cuina, per un passa-plats situat en un racó.

Ja en el primer pis (reformat en la dècada de 1940) al qual s’accedeix mitjançant una escalinata de taulells pintats amb paisatges i escenes campestres, hi ha estades amb fotografies d’alguns membres de la família.

En el pis principal estan les estades dels senyors que inclouen un oratori privat dedicat a la Mare de Déu dels Desamparats, que dóna nom al carrer, i que tenia permís papal per a fer misses. En la mateixa planta es troben les alcoves, una d’elles destaca pel seu mobiliari dels anys 20 del segle passat. L’imponent Saló Blau, dedicat a actes socials més importants, i el menjador que és el més antic de la casa.

En l’última planta estaven les estances del servei i personal domèstic i la sala de jocs dels xiquets.

Del resultat del procés d’agregació i reedificació de dues cases antigues, situades en els solars de l’ampliació de final del segle XVI de la vila medieval naix aquesta casa, la dels Abargues.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?