Un informe del Servei de Patrimoni Arqueològic, Etnològic i Històric de la Conselleria de Cultura adverteix que l’actuació urbanística prevista a la zona del Pou d’Avall de Benissa “ha de ser respectuosa” amb tot el conjunt hídric del segle XVI, tant amb el mur de recollida d’aigües i el pou (coneguts també com Fonts de les Maruques i que són elements que fins ara mancaven de protecció) com amb l’aljub, l’abeurador i el safareig.
L’informe precisa que “cal conservar el mur de recollida d’aigües, així com el pou, que haurà de ser accessible, encara que no necessàriament visitable”. Aquesta accessibilitat, segons la Conselleria de Cultura, està justificada pel fet que “les aigües continuaran corrent i omplint-lo, creant un espai molt humit que precisarà de manteniment i airejament”.
El dictamen també conclou que el projecte urbanístic que hi ha presentat -construcció d’un edifici- és viable. No obstant això, insisteix a dir que els citats mur de recollida d’aigües i el pou “han de posar-se en valor”, encara que després en la urbanització “quedaran amagats”. A més, indica que el safareig, l’abeurador i l’aljub, que sí estan protegits, “cal integrar-los en una futura rotonda”. L’informe el va reclamar el col·lectiu El Runar de Benissa que, a més, va enviar a la Conselleria de Cultura 700 signatures de veïns que reclamaven la protecció de tot el conjunt del Pou d’Avall. Ara, aquest col·lectiu emfatitza que queda demostrat que les Fonts de les Maruques també formen part d’aquest sistema hidràulic d’època medieval. “Aquest fet s’havia intentat desmentir fins ara per l’ajuntament, perquè si es considerava tot un conjunt s’havia de preservar el marge de les Maruques i el pou en pertànyer a un bé catalogat del PGOU de Benissa”, va explicar ahir El Runar en un comunicat. Aquest col·lectiu també insisteix a dir que per a conservar el mur i el pou resulta imprescindible modificar l’actual projecte urbanístic, “i l’ajuntament haurà de concedir una nova llicència d’obra”.
Per tot això, el Runar insta a buscar una nova solució tècnica i urbanística per al Pou d’Avall. “Aquesta solució és possible ja que l’Ajuntament de Benissa té almenys dos projectes d’ordenació de la zona que permeten al propietari mantindre l’edificabilitat del projecte i, per altra banda, conservar tot el conjunt hidràulic”. El col·lectiu advoca per arribar a un acord entre “totes les parts afectades”. També recorda que la promotora ha demandat a l’Ajuntament, però ara “veu com l’informe de la Conselleria l’obliga a preservar les Fonts de les Maruques i el Pou d’Avall”.
Recollida de signatures
El Runar, davant la possibilitat que la construcció d’un edifici destruira el mur i el pou de les Maruques, va iniciar una campanya de recollida de signatures. Va defensar que aquests elements formaven part del conjunt hídric del XVI del Pou d’Avall. A més, la reivindicació de protegir en la seua integritat el Pou d’Avall va arribar des de diversos fronts. El cronista oficial de Benissa, Joan Josep Cardona, també va advertir de la possible desaparició d’aquests vestigis medievals si continuava la seua degradació i no es protegia tot el conjunt hidràulic.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?