Hui és un dia qualsevol, d’un mes qualsevol, i d’un any qualsevol però en una escola singular: el Manuel Bru de Benissa.
Amb 457 alumnes matriculats 167 són estrangers, una massiva presència d’immigrants, el 36.5%, que ha fet que el professorat es pose a la feina per a dur endavant mètodes pedagògics en favor de la integració i l’enriquiment de cultures.
És el cas de les professores Maria Moreno, Àngels Sifre i Mª Dolores Luna que amb el programa “Els xiquets del món” han aconseguit que aquests xiquets s’apropen més a la cultura valenciana.
Com cada matí aquestes tres mestres de 5é d’Infantil arriben al Manuel Bru disposades a impartir les classes. Són les nou i somrients acudeixen a donar els bon dia a cadascun dels alumnes que, amb les seues motxilles, els esperen entusiasmats a les files.
Una xicoteta de Torre de Babel, diferents idiomes i costums que deixen aparcades a la porta del centre en acomiadar-se dels seus pares.
És ací quan arriba la vocació d’aquestes tres mestres que, amb els seus coneixements i aquest innovador projecte, fan que cadascun d’ells puga conèixer com viuen als països dels seus companys de pupitre.
Les emprenedores professores treballen amb les diferents cultures dels xiquets assegurant que tots ells s’apropen més als costums de la nació on ara viuen.
Són xicotets alumnes arribats des dels cinc continents que són uns privilegiats en poder tindre aquesta experiència amb només cinc anys.
Curiós és, per exemple, veure com una de les alumnes marroquines o un de Colòmbia pot dir en diversos idiomes paraules com papà, mamà, hola o adéu, i fins i tot, conèixer com es cuina un plat típic d’un altre país i poder tastar-lo juntament amb els seus companys.
A tot això se suma l’aprenentatge de les capitals de cada estat, les banderes, monedes, els balls folklòrics i cançons tradicionals que entonen en una llengua, fins aleshores, desconeguda.
Una de les activitats preferides d’aquests xiquets és posar-se mans a la massa i preparar el menjar del país escollit. El mes que va tocar el torn a Espanya els alumnes de Benissa van preparar, amb l’ajuda dels altres alumnes, els tradicionals “caspellets” que van tindre el mateix èxit que la “banitsa”, feta amb pasta fullada i formatge, original de Bulgària.
El projecte, que compta amb la col·laboració dels pares, té com a objectiu descobrir i imaginar diferents maneres de viure, pensar, sentir i actuar. A més d’utilitzar els recursos i potenciar la diversitat, partint de la pròpia cultura fins arribar a altres que són diferents.
A l’escola pública Manuel Bru és curiós veure com tots conviuen sense distinció de raça, cultura, tradició o religió i com molts pares no veuen obstacle perquè els seus fills acudisquen a les classes de línia en Valencià podent escollir el Castellà.
Entre les dades a destacar i com comenta el director del centre, Manolo Juan, s’ha vist que en les 26 nacionalitats que tenen els seus alumnes i després dels espanyols predominen els anglosaxons, mentre que fa dos anys eren els alemanys. Ara, i amb la crisi, ha baixat el percentatge d’estrangers que va arribar a ser fa dos anys del 40%.
Amb l’original projecte i després d’aquest trimestre que ara acaba, han arribat a la conclusió que són moltes més les coses que els uneix que les que els separa, que és igual d’on siguen ja que estan coneixent altres cultures que no són la seua.
A la tornada de Pasqua i per a finalitzar el curs actuaran tots al costat dels més xicotets, els de 3 i 4 anys, amb els vestits típics de les nacions escollides i ballant al so del folklore de cada país.
Aquests xiquets del món encantats, els seus pares aprenent amb ells, i les professores orgulloses d’aconseguir el seu objectiu. Uns xiquets, que a la seua edat i gràcies a aquestes professores, tenen l’oportunitat de donar la volta al món sense eixir de la classe.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?