General

L’alcalde anuncia la clausura de l’escorxador municipal per falta de viabilitat.

Una moció sobre l’escorxador (“matadero”) municipal va centrar el debat de la sessió plenària celebrada el dimarts. En aquesta proposta, el PSPV instava a l’equip de govern a portar a terme les gestions necessàries perquè les instal·lacions de l’escorxador continuaren obertes al servei de tots els usuaris de la Marina Alta i la Marina Baixa. Els socialistes basaven la seva petició en la ubicació estratègica d’aquest centre, molt pròxim a l’eixida de la A-7, la falta d’altres escorxadors en el nord de la província d’Alacant i la llunyania dels existents en el sud de la mateixa. Però aquesta moció no només va caure en sac trencat sinó que, amb motiu de la mateixa, els seus signants van rebre atacs des de tots els costats.

Primer del Partit Socialdemòcrata Independent (PSI) a l’entendre que la gestió d’un servei municipal no pot portar-se al ple com un assumpte urgent sense un debat i estudi previ. A més, José Antonio Ivars va qualificar la moció de “flautada” per la falta d’informació sobre el tema manifestada pel portaveu socialista. “Cal presentar solucions contundents i realistes i, en tot cas, tractar aquest assumpte en la Comissió Informativa pertinent”, va dir Ivars. Per la seva banda, l’alcalde, Juan Bautista Roselló, va seguir en la mateixa línia i va deixar clar des del primer moment que “aquest projecte és inviable per a l’Ajuntament, perquè la correcta gestió de l’escorxador implicaria una inversió superior als 600.000 euros”.

Aquesta última afirmació del primer edil es refereix que l’escorxador no conta amb les instal·lacions adequades a la nova normativa europea i, per tant, està pendent la seva homologació per part de la Conselleria de Sanitat. El centre ha estat funcionant des de 1998 en règim d’excepció “permanent” i amb un camp d’acció limitat als ramaders de Benissa, Xaló, Senitja, Llíber i Alcanalí. Roselló va assegurar que “s’han buscat totes les opcions possibles per a mantenir aquest servei però no han quallat”. En el seu moment es va plantejar la gestió indirecta en qualitat de concessió administrativa i fins i tot es va parlar de crear una mancomunitat amb altres municipis interessats en la seva explotació. Cap d’aquestes dues opcions va eixir finalment cap a davant.

La inversió necessària per a l’homologació del centre a les exigències tècniques i sanitàries actuals i la disminució del nombre de ramaders han propiciat la clausura definitiva de l’escorxador. En tot cas, el primer edil va dir que s’han mantingut contactes amb altres centres d’aquest tipus, com el de Castelló de Rugat, per a derivar els caps de bestiar procedents d’aquesta zona. “L’Ajuntament subvencionarà el transport per a cobrir les necessitats d’aquest sector”, va comentar Roselló. Des de les files del PSPV van insistir en la seva petició i Juan Crespo va ratllar l’actitud del PP de falta “de voluntat política que al final acabarà per eliminar la poca ramaderia que ens queda”.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?