Sempre que es parla de gas natural, la Generalitat somriu. En aquests temps de crisis, aquesta és potser una de les escasses infraestructures per al País Valencià que avança, gràcies, això sí, a la implicació de les grans empreses del sector. I per a demostrar que el mateix succeeix a la Marina Alta, el director general de l’Energia del Consell, Antonio Cejalvo, es va desplaçar ahir a Teulada, on va assegurar que les obres de la segona fase del gasoducte, que eix des de Xàbia i donarà subministrament també a Benissa, Benitatxell, Teulada-Moraira i Calp, estaran finalitzades abans que acabe any. Ho faran doncs en un “temps rècord”: de fet, ha costat molt menys construir la canonada que obtindre l’autorització, tràmit pel qual es va tardar anys.
Aquesta segona fase del gasoducte complementa una primera, entre El Verger, Dénia i Xàbia, les obres de la qual ja van concloure al mes de maig. En total, la nova xarxa comarcal tindrà capacitat per a subministrar gas a 180.000 persones, un 90% de la població total de la Marina Alta, segons va recordar Cejalvo amb entusiasme.
Ara bé, no tot són felicitacions. Hi ha encara molt per fer. I hi ha dificultats. El mateix director de l’Energia va admetre que en realitat el que es conclourà a finals d’any entre Xàbia i Calp és la canonada principal de la segona fase del gasoducte. Però encara faltarà crear els ramals secundaris que porten de veres el gas a les llars de cadascun dels municipis afectats. I aquesta actuació obligarà a remoure els paviments dels centres antics d’aquestes localitats i per tant a crear un bon enrenou en zones urbanes de gran sensibilitat i dificultat viària que, alhora, tenen un gran valor patrimonial i històric.
Especialment simptomàtic és el cas de Xàbia, el centre històric del qual va estar sotmès durant anys a una llarguíssima i polèmica rehabilitació que va causar greus perjudicis a veïns i comerciants i un important dany turístic. Doncs bé, aquelles obres no van contemplar la instal·lació d’aquests ramals secundaris, amb el que caldrà obrir noves rases per a desesperació dels residents. A semblants dificultats hauran d’enfrontar-se també la resta de centres històrics de Benissa, Teulada, Benitatxell i Calp.
Més enllà de l’optimisme oficial, Cejalvo va reconèixer que per a totes aquestes localitats l’arribada del gas natural encara es troba en fase iniciàtica i que efectivament caldrà afrontar obres molestes. Aquest responsable va matisar no obstant això que tot dependrà de la demanda real de gas entre els veïns. De qualsevol manera, a la Marina Alta ja hi ha precedents: la instal·lació de ramals a Dénia va obligar a realitzar nombrosos treballs a les voreres de la població i encara no existeixen dades reals sobre la seua demanda.
També és cert que en la segona fase del gasoducte hi haurà zones on arribar resultarà més fàcil: per exemple, al polígon industrial de Benissa, on les nombroses empreses que allí es concentren estan esperant el gas natural amb ansietat.
Les obres estan sent executades per Endesa Gas amb un pressupost de 6,6 milions d’euros. La xarxa principal recorre, entre les dues fases, un total de 44 quilòmetres.
Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda al diari electrònic La Marina Plaza el 18 d’octubre de 2013.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?