Conjugar modernitat amb tradició. Aquesta és la filosofia de treball del projecte d’habilitació de les velles escoles Pare Melcior en centre administratiu amb la ubicació del nou ajuntament. S’ha optat per aquest emplaçament per la seua magnifica situació, en ple nucli urbà i perfectament comunicat amb l’artería principal de la ciutat, l’Avinguda del País Valencià, un vial que es convertirà en una gran albereda amb la projectada variant o desviament de la N-332. Però aquesta actuació va molt més enllà de la mera construcció de la nova casa consistorial perquè inclou, a més, la creació d’una sèrie d’instal·lacions culturals, socials i juvenils per a crear una espai funcional i amb vida les 24 hores del dia.
La presentació oficial d’aquesta idea es va realitzar el dimarts en el saló de ple amb l’assistència de l’alcalde, Juan Bautista Roselló, acompanyat pels directors generals d’Arquitectura, Fernando Mut, i de Patrimoni Cultural, David Serra, respectivament. Roselló va qualificar aquest projecte “com el més important d’aquesta legislatura”. En certa manera, Benissa ha estat elegida com a model o camp d’experimentació per a mostrar les possibilitats arquitectòniques d’una actuació d’aquest tipus. El projecte serà encomanat a un tècnic de prestigi del País Valencià, encara que cap dels tres polítics va voler avançar el nom. Es busca un disseny innovador i modern no sols en l’estructura exterior sinó en la concepció integral de tot l’espai.
Serra va plantejar aquesta iniciativa com “una obra emblemàtica per a tot el País Valencià” i, encara que no va parlar del cost real si es va referir a una “inversió milionària”. Per la seva banda, Mut va fixar un termini d’execució de les obres d’entre dos anys i mig a tres anys i a l’octubre ja estarà llest el projecte bàsic. Serà llavors quan s’obrirà un període de participació ciutadana perquè tots els veïns expressin la seva opinió sobre aquesta important infraestructura administrativa. Una vegada conegudes les seves inquietuds i suggeriments, que s’analitzaran en el Consell d’Urbanisme i Medi Ambient, es redactarà el projecte d’execució i immediatament s’obrirà l’expedient de licitació i la contractació de les obres que tindran un caràcter bianual.
UNA MICA MÉS QUE UN AJUNTAMENT
No es tracta, en tot cas, d’un ajuntament a l’estil “clàssic” sinó d’un espai de convivència lligat a la trama urbana. Es treballarà en una superfície de 10.000 metres quadrats d’obra, ja que l’àrea inclou el solar de les velles escoles Pare Melchor, que seran demolides, i altres dependències com els garatges i la casa que ocupava el Garatge Central fins ara. L’Ajuntament ha mantingut ja contactes amb els propietaris per a adquirir aquests immobles, per expropiació, i incorporar-los a aquest projecte. La nova zona comptarà amb un nucli administratiu -l’ajuntament pròpiament dit-, un àrea social i cultural, que servirà de seu de més de 20 associacions locals, una zona d’aparcament i d’espai lliure enjardinat i amb mobiliari urbà.
La intenció és crear un fòrum dinàmic l’activitat del qual no es redueixi a l’horari oficial d’un ajuntament a l’ús. “Va a ser un projecte pioner i anem a posar tot allò del que som capaços”, va dir el director general d’Arquitectura. Fins i tot es planteja la possibilitat de transformar el típic saló de ple en un auditoria cultural per a no limitar-ho a la reunió mensual de tots els regidors. A més, en el projecte s’inclouen també les velles cases dels mestres del carrer Bilbao que es transformaran en habitatges per a joves, amb subvencions i ajudes per a gaudir de la seva primera casa.
Es tracta, en definitiva, d’un centre administratiu, cultural i social que es convertirà en una referència ciutadana en ple nucli urbà per a completar el focus principal que és la Plaça del Rei Jaume I.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?