Ahir dijous, 10 d’agost, es va presentar #Moscatelízate Benissa en un acte recolzat per l’Ajuntament de Benissa (Abel Cardona, batle, Xavi Tro, regidor de Creama i Carol Ivars, regidora de Comerç), per l’àmbit de la restauració (Ximo Ivars, gerent del Restaurant Casa Cantó), el cultural (Carlos V. Fuster, professor universitari i investigador) i també del teixit empresarial (Ximo Cabrera, gerent d’Uvas Cabrera -i amfitrió d’excepció-).
#Moscatelízate Benissa sorgeix com una proposta transversal per a posar en valor el raïm moscatell que històricament es produeix a Benissa. Transversal perquè la iniciativa naix amb l’objectiu d’unir els esforços dels agricultors, dels empresaris que el comercialitzen i de totes les persones que intervenen en el procés o el sector hostaler que l’ofereix als seus bars i restaurants. Una proposta que entrellaça elements com l’arquitectura dels riuraus, el paisatge local que dibuixa bancals sinuosos, marges de pedra seca i per descomptat les vinyes o el producte únic, el raïm moscatell. Una acció que aprofundeix, a més, en aspectes econòmics de la població, iniciant noves oportunitats per a fomentar el turisme gastronòmic, ecològic o patrimonial.
L’impuls a aquesta forma de vida, a aquesta cultura particular es projecta en #Moscatelízate Benissa, presentant una difusió atractiva a partir de visites i degustacions al Celler de Joan de la Casa o a les instal·lacions d’Uvas Cabrera, diferents menús de degustació (oferits pels Restaurants Bon Gust-la Cultural, Casa Cantó, Chaplin, Cuina de Dos, L’Esplai, Giró, La Fonda, La Paillote, Masia Sant Jaume i L’Orenga), exposicions i xarrades i una ruta teatralitzada de les Estisoradores.
El tancament d’aquesta posada de llarg de #Moscatelízate Benissa ja ha suposat un avanç d’aquestes rutes teatralizades, amb una divertida performance o acció artística de Teatreres pel món, que ha donat pas a una degustació de productes elaborats amb raïm moscatell. L’Ajuntament ha imprés 2.000 fullets i 200 posters per a la seua difusió, a més d’altres accions de promoció, convençuts que aquesta primera edició (ja presentada en FITUR) cristal·litzarà durant els pròxims anys.
Declaracions
Xavi Tro, regidor de Creama: “Era necessari recolzar el raïm moscatell. Crec que hi ha hagut deixadesa i ja és hora de donar-li la força que mereix un producte tan nostre com aquest raïm, així és que valorem tots i totes als qui fan possible la seua producció i que donen a conèixer el Moscatell”
Carol Ivars, regidora de Comerç: “Desitge agrair la creativitat dels bars i restaurants que participen en #Moscatelízate Benissa, crec que han sabut condimentar a la perfecció la tradició del moscatell en totes les seues versions”.
Ximo Ivars, Gerent del Restaurant Casa Cantó: “Presentem uns menús en els quals s’aplica molt bé el producte estrella, que és el moscatell, des d’entrants, primers, segons, postres i per descomptat vins i misteles. Recorde els típics berenars amb sobrassada i un ‘xanglot’ de raïm, i com es pot adaptar eixa tradició en una pizza amb panses, un tartar de tonyina amb vinagre de moscatell, un ajoblanco amb moscatell i moltes altres creacions culinàries”
Ximo Cabrera, Gerent d’Uvas Cabrera: “En aquesta festa del moscatell som tots necessaris, l’Ajuntament que aposta per aquesta acció, les empreses, els restaurants, els mitjans de comunicació i també vull considerar els productors locals de raïm, que ens ajuden molt a mantindre la tradició. #Moscatelízate Benissa és un projecte nou que ofereix una opció al turisme de platja, molt vist, amb un producte que porta segles de transformació: primer va ser la pansa, després com a fruita fresca de taula i ara per a fer vins, amb una matèria primera que a la Marina Alta és cultura”.
Carlos Fuster, professor universitari i investigador: “Benissa és el poble on més riuraus queden, i ací es manté el paisatge gràcies als productors. M’he alegrat del projecte de les Estisoradores, és la memòria d’aquest poble, i sempre dic que la Marina és la república de la pansa”.
Abel Cardona, batle de Benissa: “Com explicava Ximo Ivars, moltes vegades vénen de fora a dir-te les coses bones que tenim. El moscatell és un fil conductor de la nostra història i a l’Ajuntament ja ho hem introduït amb l’homenatge a les dones estisoradores, i no serà una cosa efímera, va continuar. Anem a empoderar el raïm perquè ens ofereix moltes oportunitats en les quals l’ajuntament vol estar, treballant en equip, com hui”.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?