General

Sense diners per a començar les obres de la variant de Benissa en 2014

L'estat actual de la variant de Benissa en l'encreuament amb la carretera de Senija
Obres inacabades de la variant

Les inversions de l’Estat cauran en 2014 per tercer any consecutiu.

Els Pressupostos Generals de l’Estat al País Valencià per a 2014 no resoldran el creixent malestar social, manifestat especialment des del món empresarial, pel tracte que l’autonomia rep del Govern. El territori rebrà l’any que ve 605,8 milions d’euros d’una inversió total per a les regions prevista per a tot l’Estat Espanyol de 9.786 milions: un 8,1% menys que l’any anterior.

La retallada està en la mitjana del que experimenten els pressupostos. Però arriba després de dos anys de dràstics descensos inversors: del 57% des de 2011, els últims comptes que va elaborar el president socialista José Luis Rodríguez Zapatero. I desoeixen les veus que reclamaven una compensació per part de l’Executiu que presideix Mariano Rajoy en ple debat, a més, sobre la reforma del sistema de finançament. El president Alberto Fabra va retirar a última hora la reforma de l’Estatut d’Autonomia del Congrés dels Diputats, forçat pel Govern espanyol, que no volia blindar les inversions de l’Estat al País Valencià.

La disminució dels fons del Govern destinats als valencians està aquesta vegada en la mitjana del descens global de la part regional dels pressupostos, però contrasta amb la de sis autonomies que sí veuran augmentats els fons l’any que ve. Cada valencià rebrà una inversió de 121 euros, 91 euros menys que la mitjana espanyola i prop de tres vegades inferior a la d’altres territoris, com Galícia.

La part dels pressupostos que rebrà el País Valencià serà del 6,1%. Un percentatge que, en línia amb allò expressat per les organitzacions empresarials en els últims exercicis, s’allunya en més de tres punts del pes en població i aportació al PIB del territori.

Les inversions en infraestructures s’enduen el mos més gran, és a dir, 535 milions dels 605 previstos per a tot. I dins d’aquest capítol, el corredor mediterrani absorbeix més d’un terç del total, segons la Delegació del Govern.

Les carreteres s’enduen uns altres 125 milions d’euros. Tiren endavant, a pesar de les estretors pressupostàries, les obres del tercer carril en l’A-3 entre València i Bunyol, una ampliació que deuria acabar en 2014. També es recull la variant de la Font de la Figuera (connexió de la A-31 amb l’A-35) i es continua l’ampliació a tres carrils de la V-21 entre Carraixet i Puçol. A Alacant, continuen les obres de la Ronda d’Elx i la duplicació de la variant de Benidorm, que ha d’acabar-se. En la N-340 al seu pas per Castelló, només es continua amb la variant de Benicarló-Vinaròs.

Segueixen només amb partides per a finançament d’estudis, l’ampliació de la V-30, circumval·lació de València, i de la V-31, entre Silla i València. La variant de Benissa, en la N-332, es queda també sobre el paper.

Foment gastarà 72 milions a invertir en els cinc ports valencians. El ministeri no consigna cap partida per al Consorci València 2007, quan l’any passat va posar prop de 200.000 euros. Els aeroports de València i Alacant s’enduen uns altres 12 milions.

L’única bona notícia en el plànol cultural és que, per fi, arrencarà la cinquena fase d’ampliació del Museu de Belles arts Sant Pío V de València, després d’un retard d’anys i una reducció del projecte. El Ministeri de Cultura destina quatre milions per a l’any que ve i la resta fins a 2017. L’assignació al Palau de les Arts baixa de nou i es queda en 397.000 euros, tan lluny com sempre del Liceu (6.7 milions), el Teatre Reial (8,7) o la Maestranza de Sevilla (1,4 milions), i menys que les temporades d’òpera d’Oviedo i Bilbao (470.000 euros), informa Ferran Bono. La partida per a l’IVAM també minva (fins als 156.000 euros, enfront del milió del Macba català). Els “greuges” continuen però la Generalitat ja no es queixa.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?