Les fites entre els pobles solen donar més disgustos que alegries. A la Marina Alta, diversos municipis segueixen enredats en conflictes territorials. No és el cas de Teulada i Benissa. La seua frontera de Benimarco, una partida rural que tots dos pobles comparteixen, és una festa. Però la festa no lleva perquè cadascú pague el que li toca. Teulada i Benissa han redactat un conveni de col·laboració per a repartir-se les despeses de les festes patronals de Benimarco, que són en honor a Sant Jaume i tenen lloc a finals de juliol.
El conveni retrata les peculiaritats d’aquesta festa a la frontera. Els actes taurins que se celebren a la plaça de l’ermita de Sant Jaume “es troben situats en un 90% al terme de Benissa”. El corral dels bous està, no obstant això, a Teulada. Així els caps de bestiar es guarden en aquest últim municipi i, des d’allí, es solten. Però el festeig taurí ja es gaudeix a Benissa. Els límits són així de ficticis.
Mentre, els castells de focs artificials es disparen des de Teulada. I la festa tant pot estar en un costat com en l’altre. En això aquests municipis mai han tingut ni un frec. Els seus batles van a la processó junts el dia 25 de juliol, que és el del patró Sant Jaume.
El conveni estableix que l’Ajuntament de Benissa s’encarregarà de demanar els permisos i organitzar els espectacles taurins. Però abans Teulada haurà d’autoritzar-li a ocupar les vies públiques i terrenys de la seua titularitat. Per la seua banda, el consistori teuladí dispararà els focs artificials. Després, la policia local de cada municipi s’encarregarà de regular el trànsit en els vials “dels seus àmbits territorials”.
I el repartiment de les despeses és salomònic. Els anys parells els pagarà l’Ajuntament de Teulada i els imparells, el de Benissa. Ací s’inclouen la neteja i l’enllumenat especial per a les festes i el material per a concerts i menjars i sopars populars (cadires, taulers, escenaris, cànon a la SGAE). Aquesta rotació canvia a l’hora de donar subvencions als festers. En els anys imparells les abonarà Teulada i en els imparells, Benissa. No hi ha dubte. Aquests dos pobles, quan arriba Sant Jaume, converteixen la línia que els separa en una festa que els uneix.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?