General

Un cap de Púnica va crear una xarxa de diaris zombis per a millorar la imatge de polítics

Un furgó de la Guàrdia Civil amb detinguts de l'operació Púnica entra a l'Audiència Nacional
Un furgó de la Guàrdia Civil amb detinguts de l’operació Púnica entra a l’Audiència Nacional

Els capitosts de l’operació Púnica haurien obtingut beneficis milionaris en el sector de l’energia i el mercat immobiliari, però també van decidir endinsar-se al món dels mitjans de comunicació per a tractar d’explotar la vanitat dels polítics. La Guàrdia Civil ha acreditat que la presumpta xarxa corrupta va obtindre contractes d’institucions públiques per a suposats serveis de màrqueting que en realitat es van utilitzar per a pagar i ocultar campanyes de reputació per als màxims responsables d’aquests organismes.

Segons ha pogut saber El Confidencial, la trama va crear un grup de comunicació integrat per més de mig centenar de diaris digitals especialitzats en informació local que s’encarregava de divulgar notícies positives sobre els seus clients. Almenys tres ajuntaments governats pel Partit Popular van arribar a més a signar contractes publicitaris amb aquest grup mediàtic desmantellat ara per la investigació de l’Audiència Nacional.

La societat que s’amaga darrere d’aquest grup de portals és Madiva Editorial i Publicidad S.L. En el registre mercantil consta com a única administradora de l’empresa una persona anònima, María Josefa Valero Palacios, però les perquisicions de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil han permès constatar que el veritable amo de la societat és l’empresari Alejandro de Pedro Llorca, un dels líders del cas Púnica. L’instructor del procediment, el jutge Eloy Velasco, l’ha enviat a presó provisional sense fiança després de concloure que encapçalava una organització de tràfic d’influències que hauria actuat a Madrid, León i Murcia.

La seua activitat també va arribar a altres territoris. El conglomerat de mitjans que controlava des de l’ombra el componien pàgines com noticiasmenorca.es, alcobendastodonoticias.es, astorgaactualidad.es, alicantenoticias.es, leonactualidad.es, noticiasaviles.es, ahoracistierna.es i noticiasmalaga.es, entre d’altres. Es tracta de suposats diaris digitals que en realitat estan alimentats únicament per motors de notícies que es van actualitzant de forma automàtica, la qual cosa habitualment es coneix com una xarxa de pàgines zombie.

La majoria dels diaris de Pedro Llorca –la majoria segueixen en actiu- només repliquen les notes de premsa que divulguen els ajuntaments dels municipis als quals es dirigeixen. La creació d’enllaços entre les diferents pàgines del grup i la contínua publicació de noves notícies afavoreixen el posicionament d’aquestes web en els principals cercadors. No obstant això, es tracta de diaris digitals morts, sense contingut real. La seua funció només consisteix a generar un soroll informatiu favorable a les corporacions en les quals estan implantats.

Segons ha pogut saber aquest diari, la xarxa de Pedro Llorca va arribar a comptar amb uns 60 diaris locals completament fantasma. Però això no va impedir que almenys tres ajuntaments decidiren confiar en l’empresari i col·locar publicitat als seus mitjans. L’Ajuntament de València, governat pel PP, ha reconegut que va signar un acord amb el grup de l’empresari detingut per a col·locar anuncis en la web ahoravalencia.es per valor de 10.800 euros més IVA entre juny i desembre d’aquest any. El consistori valencià ja ha abonat una factura d’1.563 euros més IVA però ha anunciat que suspendrà el contracte.

L’Ajuntament de Castelló, també en mans del PP, va inserir igualment publicitat en el grup del capitost del cas Púnica. Concretament, va accedir a pagar-li 7.292 euros més IVA per la col·locació d’anuncis en els mesos de setembre i octubre. Segons el consistori de Castelló, encara no li “ha abonat cap quantitat”. Les factures han quedat “suspeses de forma immediata”.

El tercer anunciant oficial detectat pel Confidencial és l’Ajuntament de Cartagena. Fonts d’aquest organisme han reconegut un acord amb Madiva per import de 3.200 euros més IVA en concepte d’una campanya publicitària en els seus mitjans entre els mesos de juny i setembre. “Ens va arribar una proposta per correu i vam pensar que podia ser interessant. La Regidoria de Turisme tenia en marxa una campanya de promoció i ells ens van oferir arribar a un públic local en tota Espanya al qual nosaltres no havíem accedit”, assegura aquest portaveu de l’Ajuntament de Cartagena. Aquesta institució ja ha abonat una factura de 800 euros més IVA, però després de l’esclat del cas ha decidit paralitzar les altres tres d’igual quantitat que quedaven pendents.

No és la primera vegada que Cartagena apareix en la trama Púnica. El propi Pedro Llorca mantenia una fluïda relació amb un empresari de la construcció que va ser batle d’eixa localitat, José Antonio Alonso, també imputat en aquest procediment. La Guàrdia Civil va detectar una trucada d’Alonso a un alt càrrec de la Conselleria d’Indústria i Turisme, el també detingut José Fidel Saura, interessant-se per un altre acord de Madiva amb aquest organisme per import de 24.000 euros més IVA. En aquest cas, els agents de la UCO van intervindre abans que el negoci es tancara.

Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda el 6 de novembre de 2014 al diari electrònic EL CONFIDENCIAL


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?