El canal de youtube LaPenyaLesJoies ha publicat recentment un vídeo del 1r Campament dels Júniors de Benissa, que es va celebrar a Colell (Girona) l’any 1983 i que va estar gravat per Miguel Giner, més conegut com “Miquel El Barber”.
El vídeo deixa moments memorables, com el pare franciscà Àngel Talens vestit de cap indi o el rector Salvador Fuster ballant animadament amb les mares dels xiquets les cançons que Àngel tocava amb la guitarra, tot un exemple dels temps que corrien llavors a la Parròquia de Benissa.
Per entendre una mica més el context reproduïm un fragment del llibre Història de la Parròquia de Benissa, de Joan Josep Cardona i Ivars, cronista oficial de Benissa:
Salvador Fuster Escrivà entrava a la parròqula en la vesprada del diumenge 27 de setembre. Les antigues manifestacions populars per rebre el pastor feia temps que havien quedat oblidades. Eren els temps post-conciliars i les formes eren unes altres.
El nou rector sorprengué a tots. En mig dels molts preveres que l’acompanyaven, a penes si es distingia. Anava am uns pantalons de dril i una camisa blanca. Era un home d’un aspecte molt prim i de pell bruna. Tenia quaranta-tres anys En la seua homilia quedaren manifestades les segiients paraules “…. no me habéis elegido. pero vengo con el ánimo de servir. Atenderé primordialmente a los jóvenes pero sin olvidarme de los mayores”
Venia de servir a la parròquia d’Alginet. Abans havia estat a Beniatjar i Llutxent. Encara sorprengué més, que acabada la missa, pujara al presbiteri un feligrés d‘aquella parròquia i diguera per la megafonia “He vist que teniu una església molt gran. espectacular. Molt bé, això no és res en comparació amb el rector que ara teniu”.
Per a una parròquia molt ancorada en la tradició i en l’ús de la pràctica rutinària i en certa manera immobilista, el contrast amb les formes del nou rector fou sensiblement notat. El character de mossén Salvador era diametralment oposat al de Don Julio. De geni viu, nerviós, amb un fort temperament i posseïdor d’un sentit intuïtiu fora del comú. És a dir, a les formes diplomàtiques i tradicionals anteriors s’oposava un autèntic vendaval disposat a fer entrar, i molt apresa, aire nou a la parròquia.
[…]
La primera necessitat que observà fou l’assistència a la feligresia més jove. La part més compromesa havia buscat refugi en el convent. Feia un parell d’anys que la Cúria Provincial Franciscana havia destinat de morador a Fra Àngel Talens Albinyana. La vinguda d’Àngel fou molt ben rebuda per la població estudiantil. L’ordre franciscana l’enviava amb la missió de traure el convent cap al poble. Cal considerar que després de la secularització d’alguns membres en el convent s’observava una tendència a la introspecció. Els pocs seminaristes que quedaven es formaven conjuntament amb els estudiants del Col·legi Sant Bonaventura, embrió del futur Institut.
Per complir amb la doble missió de professors del seminari i components del claustre acadèmic fou destinat a Benissa Fra Àngel. Provenia de cases de formació de Madrid i estava habituat a la pastoral juvenil d’aquella diòcesi.
[…]
Copsada aquesta realitat parroquial, mossén Salvador prengué contacte amb el problema, I va comptar des del primer amb benissers amb la vàlua necessària per organitzar un embrionari moviment de grups juvenils; grups que s’estrenaren a l’estiu del 1982 amb un campament al paratge d’El Colell, Santuari de la parròquia de Sant Andreu del Torn (al Ferriol, comarca de la Garrotxa catalana).
La infrastructura parroquial en matèria campamentística fou bastida per les gestions del rector davant de l’ajuntament, que adquirí tendes de campanya i de diversos simpatitzants que aportaren la resta de la impedimenta.
El campament serví perquè alguns joves i diferents pares de família reprengueren les il·lusions i s’integraren en els embrionaris grups de treball fundant-se el “Moviment Júnior”
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ElaO3L-Eugs[/youtube]
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?