Natura

ABAI combat la processionària del pi

Trampa contra la processionària del pi
Trampa contra la processionària del pi

L’Associació Benissera Anti-incendis (ABAI) ha col·locat diverses trampes de feromones per combatre la processionària del pi a les zones de Benissa més afectades per aquesta plaga, com és la Solana, la Mallà Verda i el Collao.

La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa), com tots els lepidòpters, té un desenvolupament que passa per les fases d’embrió (ou), larva (eruga) i crisàlide (adult / papallona). És en aquesta última fase del cicle on les trampes de feromones són efectives. A l’estiu les crisàlides fan eclosió, i sorgeixen les papallones, el període de vida de les quals és molt curt (entre un i dos dies), i que s’aparellen, començant així de nou el cicle. Tenen hàbits exclusivament nocturns, pel que eviten en gran mesura la seua depredació per les aus diürnes. El seu color terrós les fa confondre amb el medi en què viuen i es fan invisibles als seus depredadors. La femella posa els ous sobre les copes dels arbres, formant postes molt característiques en forma d’espiral al voltant d’una o dues acícules. Entre 30 i 40 dies després neixen les erugues.

Les trampes que es col·loquen capturen als mascles de la processionària ja que són atrets per la feromona sexual sintètica que posseeix. El cos de la trampa és de plàstic opac, de color marró. El mascle, atret pel difusor de feromona, s’introdueix en el parany i busca després l’eixida cap a la ranura inferior d’aquesta, per on s’albira un poc de claredat. La borsa de recol·lecció és de plàstic transparent, lleuger i flexible, per a evitar que es forme sota el parany un recinte ampli en el qual els mascles podrien volar i potser escapar. La part inferior de la borsa és de color negre per a evitar que els ocells vegen els insectes capturats i puguen trencar-la en voler alimentar-se amb ells.

Aquest any ABAI va col·locar les primeres trampes al juny per a fer setmanalment el seguiment i detecció de la població de processionària, però no va ser fins mitjans de juliol quan es va aconseguir el nivell de captures que determinen el llindar de tolerància per a instal·lar la totalitat de les trampes . Segons el ritme de captures actual es preveu que cada parany atrape més de 200 individus.

L’associació ha realitzat enguany també neteja i desbrossament en terrenys municipals a la Solana i en aquests moments està també realitzant la seua vigilància estiuenca contra incendis forestals a les zones verdes municipals amb torns de voluntariat.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?