Pel seu interés reproduïm aquesta notícia apareguda al diari LAS PROVINCIAS el 16 de gener de 2009:
No oblidar les nostres arrels ajuda a entendre el present i mirar cap al futur amb major claredat. Aquest és un dels objectius que s’han marcat quatre pobles veïns, units i alhora separats per la Serra de Bèrnia.
Les regidories de Medi Ambient i Cultura dels Ajuntaments de Xaló, Benissa, Altea i Callosa formen part d’un projecte que pretén recuperar les antigues sendes que han unit i uneixen les dues Marines a través de l’emblemàtica Serra de Bèrnia.
Una iniciativa que forma part d’un pla molt més ampli i ambiciós que recorda el visir àrab Muhhamad bi Al-Azraq, amo i senyor de totes aquestes terres, i el paper fonamental que ha jugat l’herència musulmana en aquests pobles assentats entre les dues Marines. Una proposta que pren com a base els estudis recopilats per l’historiador Juan Vicente Martí.
La idea va néixer, com explica Martí, amb motiu de la celebració de l’aniversari de les gestes d’aquest visir musulmà, commemorades conjuntament per Xaló i Altea, durant el 2008. Al projecte s’han unit després, Benissa i Callosa, els termes municipals dels quals també comparteixen la Serra de Bèrnia.
S’han portat a terme ja algunes reunions, segons comenta el regidor de Medi Ambient de Benissa, José María Serna, iniciant d’aquesta manera, agrega “el camí per a afermar aquesta unió i treballar per a mantindre la Serra de Bèrnia, com a fita paisatgística que suposa per a tots els implicats”.
Un projecte que com remarca el seu homòleg de Xaló, José Font, engloba no només la recuperació mediambiental i històrica de les antigues sendes de la Serra de Bèrnia, enteses també com un llegat patrimonial, sinó que paral·lelament s’ha previst portar a terme diferents actes relacionats amb la figura d’aquest llegendari personatge, Azraq. Propostes com concerts, conferències o publicacions.
Font ha recordat que la PR7, la ruta que ara es pretén recuperar, va ser un pas de vital importància per al contacte dels quatre pobles i les seues gents en segles passats. Una ruta remarca que passa per llocs tan significatius com el Forat, La font de Bèrnia, o la font del Rubiol.
Aquest projecte pretén recuperar aquestes antigues zones de pas per als amants del senderisme i la muntanya, i posar en valor aquestes sendes, contant mitjançant panells informatius, un tros de la història d’aquests escenaris. Al mateix temps que revaloritzaran part del llegat patrimonial que amaga la Serra de Bèrnia: un pou de neu, dos castells, els marges de pedra en sec, diferents exemples de sistemes de captació d’aigua, són alguns dels que enumera Martí.
Una oportunitat per a conèixer el paisatge i la riquesa natural
Com explica el regidor de Xaló, José Font, amb aquesta iniciativa es possibilitarà a veïns i visitants, conèixer la riquesa paisatgística i mediambiental de la zona, però a més es difondrà una part de la història de Bèrnia. Una proposta que implica, afegeix Font, dotar a aquests pobles d’un atractiu turístic més.
S’ha elaborat un informe amb l’objectiu de remetre’l a la Conselleria de Medi Ambient i d’aquesta manera poder optar a les línies de subvencions que podrien sufragar aquest projecte.
La intenció, segons expliquen els regidors implicats, és presentar aquesta proposta davant l’Administració Autonòmica abans que acabe aquest mes de gener, perquè puga convertir-se en una realitat a principis de Setmana Santa.
A més, segons han avançat els responsables polítics, s’està debatent la possibilitat d’editar una sèrie de fullets que donen suport informatiu a la ruta recuperada, així com l’edició d’un llibre, una mostra gastronòmica i la creació d’una pàgina web que servirà per a promocionar la iniciativa i difondre els actes que es vagen programant.
Entre les propostes paral·leles que s’està pensant portar a terme, el regidor de Cultura d’Altea, Miquel Zaragoza, avança, la intenció de programar una ruta senderista que eixirà dels diferents pobles implicats perquè tots els participants es retroben en un punt, pels voltants del Fort de Bèrnia, on es portaria a terme una celebració de germanor.
A més es convida a tots els habitants d’ambdues comarques, apunta Font, perquè “facen esport, gaudisquen de l’entorn natural, descobrisquen les seues plantes i vistes, coneguen la història, i que la zona acabe convertint-se en un atractiu turístic més”.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?