Les organitzacions ecologistes El Runar i el Col·lectiu de la Vall del Pop van presentar ahir un escrit a l’Ajuntament de Benissa perquè aquest municipi, al costat de Xaló i Llíber, cree una mancomunitat encarregada d’ordenar de la mateixa manera els paratges naturals de cada terme municipal que confluïxen en la zona que es va cremar el passat mes d’agost.
Els ecologistes sol·liciten que es pose en marxa el Consell d’Urbanisme de Benissa, l’Agenda Local 21 a Xaló i que Llíber resolga en el seu nou Pla General la protecció de la zona agrícola o forestal, llevant la catalogació actual que permet la seua urbanització.
Per als ecologistes, la magnitud de l’incendi de la Serra de la Venda, que va abarcar els termes dels tres municipis, planteja obligatòriament la necessitat de l’elaboració comuna de tot un Pla Especial de Protecció, Reforestació i de Revitalització Econòmica de la zona.
El document alerta no sols de l’elevada potencialitat econòmica de la zona i la seua gran diversitat botànica, amb presència d’endemismes i microrreserves, sinó del fet que atés el seu valor ambiental aquestes serres han sigut declarades per la Generalitat Valenciana, Lloc d’Interés Comunitari (LIC)
Malgrat aquesta declaració, ens trobem amb una carència de normatives urbanístiques i de protecció comuna, segons el terme municipal i el criteri de cada Ajuntament, segons precisen els ecologistes.
Les seues propostes concretes es resumeixen en l’aprovació immediata d’un òrgan mancomunat entre els municipis de Benissa, Xaló i Llíber per la coordinació de polítiques comunes, de decisió i de prestació de serveis.
També exigeixen mesures per a la prevenció d’incendis forestals amb la creació d’una patrulla mancomunada de vigilància forestal que complemente la tasca de l’Associació ABAI. Una altra proposta és la catalogació comuna del sòl per mitjà d’una normativa urbanística comú.
L’àmbit territorial de treball afectaria a les partides de Pinos, Ombria, Rafalet i la Solana a Benissa; Marnes, El Cau, els Planisses, el barranc del Cau i el del Cull, el Planiol i Muntanya Llarga a Llíber; i Murtes, Masserof, Fons del Baró, el Penyal Mica, Serra del Ferrer i Serra la Venda, a Xaló.
A més exigeixen accions per a la revitalització econòmica de l’àrea que permeten el manteniment dels usos tradicionals de la zona, tals com una brigada per a podes, control de plagues o restauració de marges. Els ecologistes proposen així mateix facilitar informació als propietaris de l’àrea sobre subvencions econòmiques amb la finalitat de compatibilitzar les seues activitats amb les iniciatives que pròpies del sector econòmic que es dedica al turisme rural.
Natura
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?