Greenpeace assenyala a Calp com un dels 10 municipis de l’estat que més costa ha urbanitzat en les últimes dècades.
Calp és un dels 10 municipis de tot l’estat on més s’ha destruït el litoral mitjançant la urbanització durant les últimes dècades, segons es desprén de l’informe Destrucción a toda costa 2013 que acaba de fer públic Greenpeace. L’estudi analitza, municipi a municipi, l’evolució de l’ocupació del litoral des de l’any 1987 i hi ha altres municipis de la Marina que figuren, a més, entre els que més litoral han destruït al País Valencià.
A més de Calp, que està entre els 10 primers de l’estat, l’estudi destaca que, a escala municipal, El Poble Nou de Benitatxell és un dels cinc municipis del litoral valencià “que més ràpid ha destruït el seu patrimoni natural durant els anys de bombolla immobiliària”, juntament amb Oliva, Borriana, Alcalà de Xivert i Cullera.
Així mateix, els municipis més urbanitzats del País Valencià, segons el valor del percentatge de superfície construïda en els primers 500 metres de costa, són Benissa i Finestrat, amb el 100% de la franja dels 500 metres urbanitzats; La Pobla de Farnals, amb el 96%; Benicàssim, amb el 92% ; i el Pilar de la Horadada, amb el 83%.
En referència a Calp, l’informe de Greenpeace sosté que “representa la continuació del nucli de Benidorm, amb edificacions verticals de gran altura amb un gran impacte paisatgístic i a més grans urbanitzacions disperses, amb ocupació de salines, maresmes i zones de gran valor ecològic”. En aquest sentit, “les construccions, a més de les zones ambientals de gran valor, han ocupat zones d’interès arqueològic, la qual cosa provoca un gran desordre urbà”. El 70% de la seua primera franja està ocupada i l’increment de la superfície és de quasi un 0,5% anual.
En el pol oposat, l’estudi assenyala positivament a municipis com Albalat del Sorells (València) o Cabanes (Castelló) que són part dels sis municipis del País Valencià amb només un 3,2% d’ocupació a la franja dels 500 metres. Es troben també entre els 155 municipis que han construït menys en la seua primera línia de costa. Enfront d’aquells municipis que han destruït el litoral, uns altres han optat per protegir una part important de la seua costa. No obstant això, molts municipis veuen en la protecció ambiental un escull econòmic i promouen activament la desclassificació dels espais protegits. Cabanes (Castelló) amb el 78%, L’Alfàs del Pi amb el 76%, Sueca (València) amb el 74%, Peníscola (Castelló) amb el 44% i València amb el 41% són els municipis amb major protecció efectiva sota normativa de parcs protegits, almenys sobre el paper.
L’informe Destrucción a toda costa 2013 ha sigut elaborat a partir de dades recollides des de 1987 fins a 2005, per la qual cosa falta incorporar els relatius als últims set anys. Per això, Greenpeace destaca que el resultat és fins i tot “conservador” i la realitat podria ser ja pitjor per a la conservació del mitjà litoral.
Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda al diari electrònic LA MARINA PLAZA el 8 d’agost de 2013.
Comentaris a la notícia
David Cabrera
Els number one! Però de lo que no toca...
Voleu deixar un comentari a la notícia?