Sóc professora de llatí per vocació.
Als 16 anys, quan estudiava 2n de BUP ja ho tenia clar, volia donar classes amb l’entusiasme que ens contagiava a tots els alumnes la meua professora de llatí. També tenia clar que havia de ser professora de l’escola pública perquè sempre he pensat que és l’escola que ha d’arribar a tots, independentment del nivell social, cultural o econòmic.
Gràcies a un esforç ingent i guiada sempre per la passió que sentia per la matèria que estudiava, vaig començar a exercir de professora l’any 94. Tenia grups de 35 o 40 alumnes, als quals volia contagiar el meu entusiasme per ensenyar aquella assignatura que m’apassionava, volia transmetre la meua convicció que amb esforç tots podrien arribar a obtindre el graduat i el batxillerat, volia despertar interés als alumnes més apàtics,…Però era tan difícil amb tanta gent!
Amb els anys la situació va anar millorant. Es pretenia que l’ensenyament fóra més personalitzat, que l’avaluació fóra individualitzada, contínua i progressiva, que el curriculum s’adaptara a les particularitats de cada alumne,…
Aquest vocabulari, aquestes nocions eren noves per a mi, no sabia per on començar. Recorde nombrosos viatges a Benidorm, a Alacant i a Gandia per a assistir a cursos de formació; havia d’aprendre a portar a la pràctica aquest nou esperit educatiu en el que jo creia: l’educació era un dret que tenien tots i havia d’arribar a tots, i nosaltres, els professors, havíem de garantir eixe dret, adaptant la matèria a les característiques individuals dels alumnes, desdoblant els grups en les assignatures instrumentals, reduint la ratio dels alumnes per aula, reforçant les assignatures que presentaven més dificultats, diversificant les optatives, creant programes per a alumnes nouvinguts que desconeixien les llengües oficials,…
No puc dir que la situació fóra ideal, perqué l’Administració no complia mai les seues promeses, però sí que era més fàcil motivar els alumnes i transmetre’ls valors com l’autoconfiança, l’esforç i l’interés per a accedir a la cultura.
Però ara resulta que els nostres dirigents ens volen fer creure que com hi ha crisi econòmica, l’educació ja no pot arribar a tots. Tornem a tindre classes de més de 30 alumnes, es redueixen els programes d’ensenyament de llengües per a alumnes estrangers, es retallen els desdoblaments en les assignatures instrumentals, s’eliminen els reforços,…
Que em perdonen, però a mi no em convenceran.
Sempre creuré en l’escola pública de tots i per a tots i no em quedaré callada quan volen rebaixar-ne la qualitat, quan pretenen que només obtinguen títols els supervivents, perquè, recorden: sóc professora de llatí i de l’escola pública per vocació.
Amparo Bertomeu i Giner
______
Amparo Bertomeu i Giner és professora de Llatí i Cap del Departament de Cultura Clàssica de l’IES Josep Iborra.
Efectivament,
només podem anomenar així els governants d’aquesta “Comunitat ” que ens han dut a la fallida als valencians i valencianes.
“Gentola”,
per la mala gestió que han fet balafiant diners públics amb quixotades d’un “Levante feliz” del segle XXI i inventant-se una realitat virtual a través d’un Canal 9 al servei del partit governant.
“Gentola”, per vendre la nostra terra amb PAIs i requalificacions de terrenys a canvi de regals proporcionats per gent sense escrúpols ni vergonya, per ser uns corruptes, negar el que és evident i, damunt, quedar absolts.
“Gentola”, fins i tot a l’hora de parlar, utilitzant paraules i expressions pròpies de persones vulgars i que tots els que no seguim Canal 9 hem pogut escoltar en les famoses converses amb els “amigatxos” d’aquestos hipòcrites.
I aquesta “gentola” és la que ha estat representant-nos en les nostres Institucions? I aquestos “pocavergonya” són els models a seguir dels nostres estudiants?
Perdonen, però nosaltres, els professors, no podem ni volem sentir-nos identificats amb tots aquestos personatges. Als centres públics eduquem en valors com l’honradesa, l’honestitat, la sinceritat, la igualtat, l’esforç, l’afany de superació … Ensenyem a pensar, a raonar i a saber expressar-se en un registre culte, per tant, aquesta “gentola” no pot ser un exemple o model a seguir.
O deu ser que nosaltres ens estem equivocant i que eixos valors no estan de moda i el que en realitat compta és l’estupidesa, l’engany, els diners, l’ostentació i el luxe i, per tal motiu, el treball que estem fent no els interessa als nostres governants?
Deu ser per això que ara ens baixen el sou, ens augmenten el nombre d’hores de classe i el nombre d’alumnes per grup i, a més, lleven els programes d’atenció a la diversitat?
Josepa Caravaca i García
______
Josepa Caravaca i García és professora del Departament de Valencià a l’IES Josep Iborra.
Comentaris a la notícia
Belén
Eixa "gentola" que vosté anomena porta molts anys (jo no recorde altra cosa) balafiant diners públics i inventant-se falses realitats.
Eixa "gentola" porta molts anys demostrant ostentació, luxe, estupidesa, enganys...
Eixa "gentola" du ja temps perjudicant l'educació i la cultura en esta terra.
Però, des del respecte que li tinc a la seua professió i a la seua persona, deixe'm dubtar del seu desencant, o almenys del del col•lectiu, doncs no ha sigut el comportament dels governants ni el maltracte a la educació el detonant d'aquest rebot, més bé ha estat necessari el que ha descrit en l'últim paràgraf per a veure un moviment autèntic dels seus colegues.
Reitere el valor que li tinc a la seua feina, i el bon record que guarde com a alumna seua. I per a res accepte la situació de retall que sofreixen els nostre pobles, no obstant, considere que la credibilitat dels seus companys tampoc sempre resulta exemplar.
Siga com siga, ànim i força.
Joan Josep Cardona
Reconforta llegir qua no s´ha baixat la guàrdia. Vet aquí una lectura que ens ajuda a continuar persistint, treballant...i somniant:
"Els governants d'un país estaven deliberant com podrien remeiar els mals costums que originaven tantes destroses a les seues ciutats. Mai aplegaven a trobar la solució. En mig del desànim general, un dels presents va tirar una poma podrida sobre la taula, i va dir. ¿Quin remei hi ha per tornar bona aquesta poma?
Tots replicaren: Cap! Està podrida! No hi ha res a fer.
I ell va dir. Si, hi ha remei. Si traiem les llavors de la poma podrida, les sembrem i les conreem acuradament, aviat faran unes pomeres que donaran meravellosos fruits.
Primera moralitat: El futur de la societat depèn de la sembra. Cal sembrar cada dia bona llavor, amb esforç, amb constància i amb esperança.
Segona moralitat: El futur comença en la infància. La llavor de vida que amb la seva paraula sembrem els pares, els mestres i resta d'educadors en el cor dels xiquets tard o prompte ix i dona fruit. Les priemres impresions mai sésborren, els ensenyaments que es reben els primers anys no s´obliden mai. És urgent fer això (Del llibreCuques de llum, de Joaquim Vives.
Per tant... ànim, ànim i ànim.
Xavier Centelles
Mi piace.
Un Xicot de Benissa
Para los dirigentes del PP este "pensamiento":
- "Con un buen gobierno, la pobreza es una vergüenza; con un mal gobierno, la riqueza es una vergüenza" (CONFUCIO).
El PP ha gastado hasta límites imposibles de calificar. Ha arruinado a nuestro País Valencià y ha proyectado en todo el mundo una imagen de despilfarro y corrupción. Tots ells són "gentola". Unos irresponsables que han buscado como cabeza de turco a los profesores y demás funcionarios, que los usan como "chivo espiatorio" de su política de derroche y de irresponsabilidad. Ellos no se han hecho responsables de sus desmadres faraónicos, no. Ellos echan balones fuera y ahora mismo se dedican a descalificar a los profesores porque (por fin) se han decidido a protestar (aunque no todos, claro).
Creo que el futuro de un país tiene su base en la educación que se da a nuestros hijos y que una buena educación es imprescindible para un país mejor... Pero, claro, a los corruptos no les interesa que haya una buena escuela pública. Para ellos cuanta más incultura y peor formación, mucho mejor, porque las personas que tienen cierto nivel pueden criticarlos y protestar y, horror, no votarles. La inconsciencia, la incultura, la tele basura, una escuela deficiente y sin medios para que los profesores desempeñen bien su trabajo... eso es lo que les conviene, les favorece y les retroalimenta.
¡Ánimo señora Caravaca! Su artículo me ha parecico acertado en todo lo que dice. Un abrazo:
Un Xicot de Benissa
Voleu deixar un comentari a la notícia?