L’última dècada del segle passat serà coneguda al llarg de la Història de la Humanitat per la irrupció i desenvolupament de les noves tecnologies de la informació, fenomen que ha configurat l’actual societat de la informació, comparable sens dubte, des del punt de vista econòmic i social, amb el qual va suposar la revolució industrial en el Segle XIX.
Aquestes noves tecnologies de la informació es generen i reinventen a velocitat vertiginosa quan no exponencial, mentre que la Humanitat des del punt de vista moral avança de forma aritmètica per comparar-los d’alguna manera.
El propi sistema educatiu implantat s’ha vist desbordat per aquestes noves tecnologies. Els xiquets i xiquetes i els joves en general estan fent ús quotidià d’aquestes noves tecnologies (ordinadors portàtils, vídeo consola PSP, Nintendo, telèfons tàctils, tablets, xarxes socials. etc), totalment al marge del sistema educatiu i sense que existisquen respostes institucionals a aquest ús massiu que, no s’oblide, també són el futur de la nostra economia doncs ella mateixa avui no s’entendria sense la seua aplicació.
L’Ajuntament de Benissa manca de competències educatives per a poder intervenir en el model actual, no obstant açò no ha de romandre indiferent a aquest fenomen i no em referisc únicament als més joves, també em referisc als no tan joves.
La creació d’un centre de dinamització tecnològica local que permeta al llarg de la setmana i fins i tot els caps de setmana explicitar de forma simplificada per un període de 30 minuts tots els avanços tecnològics que s’estan oferint en el mercat, per exemple en la Seu Universitària de Benissa, suposaria anualment un cost no superior al d’un càrrec de confiança dels molts que en l’actualitat en l’Ajuntament de Benissa, es dediquen a realitzar NO-RES.
La segona actuació que des de l’Ajuntament de Benissa haguera de realitzar-se és la promoció d’intercanvi d’estudiants. El que la localitat de Benissa estiga germanada amb la de Puigcerdà em sembla insuficient, doncs també hauríem d’estar germanats amb localitats del Regne Unit o d’Alemanya.
En el context actual on més del quaranta per cent dels joves en el nostre país estan aturats i són al temps els més formats des de l’inici de la democràcia, la política ha de donar una resposta perquè no acaben sent una il·lusió perduda.
Servisca la següent exposició per a desenvolupar les ofertes plantejades:
La base del progrés d’una societat és el coneixement, aplicat en primer lloc a l’educació, en segon a la generació de riquesa i finalment al benestar personal, per a açò l’educació i la incorporació a les noves tecnologies són factors summament importants.
En l’actualitat, l’educació i formació de les persones té un elevat component tecnològic, l’accés a les noves tecnologies per part de tota la societat, des dels més xicotets fins a les persones de qualsevol edat, ens porta a una societat més preparada i competitiva.
L’escola actual no solament ha de seguir ensenyant matèries a través de les noves tecnologies sinó que ha d’entendre que aquestes noves tecnologies, també produeixen un canvi en el nostre entorn, en la nostra societat. Canvia la forma en la qual eduquem als nostres fills, però també la forma en la qual ens anem adaptant als canvis els adults, perquè necessitem de contínua actualització, en el professional i en el personal.
En la societat tecnològica a voltes el més complicat és desenvolupar l’habilitat per a processar la informació necessària, ja que la informació és abundant al nostre al voltant. En el món del futur serà fonamental el paper dels intermediaris, de filtre de la informació, és una de les coses que hauran de fer els professors i els educadors. És un nou paper, que hi haja persones que escullen i valoren la informació rellevant, separen el gra de la palla, filtrant la informació per a fer-nos-la més *entendible.
A voltes és més importants que algú ens ensenye ràpidament els secrets d’una nova aplicació informàtica que llegir un manual d’ús, Qui ha après a manejar un PC amb un manual de Windows? Ningú, Veritat?. Necessitem d’aqueixos intermediaris que ens ajuden a entendre, ja que l’important és saber aprendre-les en el moment en què les necessitem.
Per a açò cal dedicar esforços per a educar contínuament en matèries com; aplicacions bàsiques de processament de text i fulls de càlcul, Internet, correu electrònic, xarxes socials, relacions amb l’administració, creació i composició digital, tractament d’imatges, etc., que ens siguen útils tant en el nostre treball com per al nostre temps lliure. La *finalitad d’aquest projecte resideix per tant a familiaritzar a tots amb el nou context tecnològic i social, desmitificant les suposades dificultats en l’ús i maneig bàsic de totes les tecnologies de la informació , dotant-les de les capacitats per a manejar aquests recursos que puguen dinamitzar-nos com poble i com persones tant social, cultural com econòmicament , creant un espai institucional on informar i educar a través de cursos oberts i dinàmics.
Però és tan important facilitar l’accés a les noves tecnologies com saber-les usar, per necessitat i satisfacció personal, també per a poder parlar els llenguatges dels nostres joves, per a poder-los entendre i comprendre.
Per als joves no ens val només que estiguen integrats de ple en l’era tecnològica, la seua formació i creixement passa, també, perquè sabem transmetre-li la capacitat que siguen persones crítiques i que sàpien observar amb els seus propis ulls. Per a açò és molt important que coneguen, que vegen altres cultures i altres pobles, al mateix temps que es van formant.
Des de les institucions locals s’han d’adquirir els compromisos per a formar als benissers i benisseres del futur, a part de promoure la formació tecnològica necessària hem de preparar als nostres joves per als reptes d’un món global i açò s’aprèn coneixent i experimentant amb altres cultures.
Per açò són fonamentals els projectes d’intercanvi d’estudiants, perquè dóna als joves valors no acadèmics tan importants com els acadèmics; s’aprèn una altra cultura i un altre idioma de forma natural, s’aprèn a iniciar relacions socials amb altres cultures, es coneixen altres estils de vida, es potencia la tolerància i la solidaritat, hi ha un enriquiment personal, ajuda a ser més independent i responsable, es dóna a conèixer la nostra cultura i el nostre entorn.
Tot açò s’ha de dur a terme amb planificació i responsabilitat, per açò cal idear un sistema d’intercanvi pensant també en els pares, on es conega als pares de l’estudiant d’intercanvi, on es pacten les condicions de l’intercanvi amb els altres pares, de manera que siga un intercanvi amb totes les garanties per a totes les parts.
En el món laboral actual no interessa el que una persona sap, la qual cosa interessa és el que és capaç d’aprendre, perquè probablement serà el valor més important del seu desenvolupament com a persona i com a professional.
Vegem un exemple de formació contínua bàsica:
Tallers de dinamització tecnològica local
- Processador de textos-Word. Crea les teues cartes, pressupostos, treballs… d’una manera professional.
- Full de càlcul-excel. Gestiona i optimitza de forma ràpida la teua comptabilitat.
- Alfabetització digital. Mai has utilitzat un ordinador? No et preocupes. Aprèn a manejar-ho amb soltesa partint dels conceptes bàsics.
- Internet. Aprèn a navegar per la xarxa.
- Correu. Comunica’t! Mai enviar cartes, publicitat, pressupostos… va ser tan econòmic.
- Xarxes socials. Si no apareixes en Internet, és que no existeixes. Dóna’t a conèixer en l’univers de la xarxa.
- Relació amb l’administració. Realitza tràmits amb l’administració de forma on-line
- Internet i treball. Aprèn a cercar ocupació a través d’Internet i a inscriure’t en les borses de treball de la xarxa. Prepara el teu currículum vitae o la teua carta de presentació.
- Creació de Cartells Crear cartells publicitaris, quartilles informatives, postals de felicitació, etc.
- Creació de pàgines web. Expandeix i exposa el teu negoci.
- Composició Digital. Expressa la teua creativitat tant en fotografia (photoshop) com en video.
?
Vicente Cabrera Cabrera és portaveu del Grup Socialista a l’Ajuntament de Benissa i candidat del PSPV-PSOE a les eleccions locals de maig de 2011.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?