Sóc veí de benissa i vaig a detallar com s’està actuant per part de Consellería d’Agricultura i el Departament de Sanitat Vegetal mitjançant l’empresa Tragsa.
Estan arrasant els ametllers a la zona d’Alacant sense cap garantia que això vaja a servir per a combatre el Xylella. Per 176 ametllers que han donat positiu van a destruir-se més de 35.000. Dels 6 brots de la malaltia que han anat apareixent des del 6 de juliol de 2017 cap ha sigut eliminat íntegrament a excepció del 1r brot en el qual, en no extreure totes les arrels, els ametllers han tornat a rebrotar, per tant no ha estat efectiu.
En el 2n, 3r, 4t i 5é brot s’està actuant aleatòriament i amb diferents procediments: triturant-los amb les màquines; tallant-los a nivell arran de terra i al poc de temps han tornat a créixer; deixant ametllers per destruir en el radi afectat; no realitzant els tractaments fitosanitaris abans d’eliminar els ametllers en molts casos, com diu el pla europeu. En definitiva, un desastre. En totes les resolucions de cada brot publicades en el BOE i que entren en vigor l’endemà de la seua publicació s’especifica i llegisc textualment “arrancar i destruir in situ en el termini màxim de 15 dies a partir de la seua publicació”. El 1r brot de 6 de juliol, 2017, 2n brot 25 de juliol, 2017, 3r brot 31 d’agost, 2017, 4t brot 20 d’octubre, 2017, 5é brot 22 de desembre, 2017 i 6é brot 19 de febrer, 2018. Per la qual cosa, en cap concepte es poden cridar mesures fitosanitàries urgents d’eradicació i control per a evitar la seua propagació, com especifiquen totes les resolucions i el pla europeu.
Per tant, no s’està intentant acabar amb la malaltia, s’està actuant lamentablement contra el medi ambient, la biodiversitat (hi ha moltes varietats d’ametllers autòctons que no es comercialitzen i pràcticament van a desaparèixer) i contra els agricultors i veïns que vivim en aquestes terres. Els tractaments fitosanitaris que s’estan realitzant tenen un termini de seguretat de 15 dias, sent altament tòxics per a abelles, animals, persones i organismes aquàtics, per la qual cosa, les aigües potables també poden veure’s contaminades en molts llocs. En el meu cas en concret, que no és un cas aïllat, visc amb la meua família i a part tinc animals com gossos, gats, gallines, etc.
Doncs bé, no s’han dignat a contestar-me ni en el mail ni en el telèfon facilitat per donar informació als afectats. Què se suposa que he de fer amb la meua família i animals durant aquests 15 dias que dura el termini de seguretat dels productes químics? En definitiva, vergonyós.
Finalment, afegir que aquestes actuacions per part de Conselleria i Sanitat Vegetal van a generar un fort impacte ambiental, ecològic, paisatgístic, turístic i també a la forma de vida dels nostres pobles. Només a Benissa hi ha fins al moment 19 parcel·les infectades, més totes les confrontants en un radi de 100 metres. Crec que tots els ajuntaments, grups polítics i grups ecologistes haurien de prendre cartes en l’assumpte i donar el seu suport a tots els afectats davant aquest grandíssim problema que s’està vivint des de fa mesos. Al mateix temps, fer una crida a la gent en general per a col·laborar en la mesura del possible (reunions, manifestacions, etc).
El passat 10 d’abril de 2018 es va fer públic el primer cas positiu de xylella en una olivera de Madrid. Recordar que a la nostra zona (Alacant) a dia de hui no s’han donat a conèixer totes les mostres i cap la possibilitat que puga donar positiu alguna olivera i, per tant, es comence a arrancar oliveres. El 17 d’abril es va donar a conèixer el primer cas de Xylella en un viver de El Ejido (Almeria). Per si tot això fóra poc, caldria tindre en compte que durant dècades s’han estat introduint en españa arbres i plantes que provenien de països que ja convivien amb el Xylella, per exemple, Estats Units.
Pla de contenció ja!!
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?