En els últims anys hem vist com els temes econòmics han anat guanyant protagonisme en les nostres vides.
La proliferació de programes a la televisió, de llibres i documentals econòmics adreçats a persones sense una formació acadèmica, així ho corroboren.
En certa manera, podríem dir que l’economia està de moda.
Tot açò, com a professora d’Economia, em resulta beneficiós perquè m’ajuda a poder recopilar molt de material didàctic.
Però, d’altra banda, cada vegada em resulta més complicat explicar els conceptes bàsics d’Economia als meus alumnes de batxillerat, ja que els exemples que viuen sobre l’economia són totalment erronis.
Així, aprofite este article per a poder compartir amb vosaltres les següents incongruències amb les que em
trobe:
Els recursos d’una economia són limitats i s’han d’utilitzar de la manera més eficient.
Com van a entendre “ utilitzar els recursos de la manera més eficient” si ells estan acostumats a veure tot el contrari. Despesa darrera despesa en esdeveniments de diversa índole (Copa Amèrica, visita del Papa, Fórmula 1, Fashion Week,…).
Semblava que els polítics pensaven que els recursos econòmics de la nostra Comunitat eren il·limitats. I com tota persona amb un mínim de sentit comú sap, no ho són.
I ara estem pagant les conseqüències d’este mal ús perquè eixos diners que s’han balafiat no s’han utilitzat en millorar els serveis públics ni la competitivitat de les empreses.
En una fase de creixement econòmic es recomana que l’Estat ingresse més del que gasta, és a dir, evite l’endeutament.
Es recomana que l’Estat evite l’endeutament per a disposar de diners per a una fase de recessió econòmica. Tot el contrari del que ha fet l’Estat Espanyol i pitjor encara la Comunitat Valenciana.
Quan ens trobàvem en una fase de creixement econòmic els polítics valencians van començar una espiral d’endeutament sense límits inimaginables.
Un endeutament que hui en dia ens suposa pagar un milió d’euros diaris en interessos i que ens situa en una de les comunitats autònomes més endeutades d’Espanya. (Uns 30.000 milions d’euros). Per a fer-nos una idea necessitaríem els ingressos de quatre anys de la Generalitat Valenciana per a poder pagar este deute.
I ara que estem en la fase de recessió no hi han diners, bé, pitjor encara, hem de retallar perquè estem massa endeutats.
Els objectius macroeconòmics d’un país són: Creixement de l’Economia, plena ocupació i estabilitat de preus. Per assolir estos objectius els Estats utilitzen les polítiques econòmiques.
Com puc dir-los açò quan en Espanya sobrepassem els cinc milions d’aturats i no es dona un creixement de l’Economia? I perquè els polítics estan utilitzant polítiques fiscals restrictives (augment d’impostos i retallades de despesa pública) per a solucionar-ho?
Esta última pregunta és la que em faig i, evidentment, també em fan els meus alumnes que saben que, des de qualsevol corrent de pensament econòmic, utilitzar una política fiscal restrictiva és totalment perjudicial per a l’Economia.
De fet, els polítics en compte d’apostar per polítiques fiscals expansives, per tal d’estimular la demanda per a afavorir el creixement de l’economia, fan tot el contrari.
I ja s’estan comprovant els efectes negatius d’estes mesures restrictives en l’Economia, com és que el consum de les famílies ha tornat a descendir.
Tots estos conceptes econòmics que tan de moda estan, els nostres polítics ens han demostrat i ens demostren cada dia que no els coneixen.
Em pregunte si, tal volta, la solució passe per regalar-los un manual d’Economia per veure si aprenen alguna cosa que els ajude a millorar les coses.
Marta Pons i García
______
Marta Pons i García és professora i Cap del Departament d’Economia de l’IES Josep Iborra.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?