Opinió

Qui paga descansa, i qui cobra, més (I), per Xavi Tro

Xavi Tro
Xavi Tro

En el passat ple ordinari de juny, des del grup municipal del que jo sóc portaveu, vam presentar una moció que instava a la Generalitat Valenciana a abonar en un termini màxim de sis mesos, això és, abans d’acabar el present any, els 904.095,67 euros que devia el Consell als ciutadans de Benissa. En aquella data, segurament a dia de hui ja en siguen més, i que es normalitze eixa situació a partir del pròxim any. Una situació de deute acumulat i de morositat, que ofega econòmicament als ajuntaments, incloent, per suposat també al de Benissa. La nostra proposta va ser aprovada per unanimitat.

Paradoxalment, aquesta moció era pràcticament idèntica a la que la nostra formació va presentar al ple de 14 de desembre de 2011, però en aquell moment va rebre el rebuig del batle, Juan Bautista Roselló i de la resta del PP, adduint que l’Ajuntament de Benissa i la Generalitat Valenciana, mantenien un deute pràcticament al dia, i que, entre altres coses, aprovar dita moció, anava en contra dels interessos de l’Ajuntament, ja que es donava a la Generalitat, un termini de sis mesos, perquè es posarà al corrent dels pagaments, quan això s’anava a fer molt abans. A la fi, la moció, es va deixar sobre la taula, amb el vot favorable del PP, PSD i CIBE i els vots en contra del PSOE i del nostre grup municipal. Lamentablement des d’aquell dia el deute de la Generalitat Valenciana amb l’Ajuntament de Benissa ha augmentat considerablement, passant, segons dades del mateix Conseller d’Hisenda, Juan Carlos Moragues, de 653.960,21 euros a 904.095,67 euros, en data de maig, a dia de hui segurament ja hem superat el milió d’euros. Per tant, no sols no hem cobrat si no que ens deuen més diners.

I a més, segons les mateixes paraules del Conseller, les benisseres i els benissers tardaran molt a cobrar aquest deute, ja que s’informa que el pagament, es farà segons les disponibilitats de liquiditat de la Generalitat, i és de sobra coneguda per tots, la situació de fallida en la que es troba la màxima institució dels valencians.

Cobrar aquest deute, suposa a més, per als benissers, que en el pròxim pressupost de l’Ajuntament podríem assumir amb total tranquil·litat els 872.000 euros de remanent de tresoreria negatiu que portem d’enguany. Els mateixos que hem assumit enguany, ja que el total era d’1.800.000 euros, i el fet que la Generalitat pagara, permetria augmentar considerablement el capítol d’inversions, de serveis socials, evitar més rebaixes a les subvencions de les associacions benisseres o ajudar amb un pla de creació d’ocupació real i útil per als molts benissers que a dia de hui no tenen treball.

Cal recordar també que l’Ajuntament de Benissa te a dia de hui un deute viu de 1.665.000 euros i que el deute per càpita es de 122,03 euros, que signifiquen els que hauria de pagar cadascun dels 13.803 benissers i benisseres empadronats al municipi.

Lamentablement una reivindicació històrica dels ajuntaments valencians és la falta de finançament, destinant el Consell una xifra ridícula i que baixa any darrere any per a tal efecte. I bona culpa d’això també és perquè els valencians no rebem el que ens toca del govern de Madrid, però això ja ho tractaré en el pròxim article d’opinió. Mentre la situació dels ajuntaments és dramàtica, el Consell gasta cada any quantitats increïbles en grans esdeveniments que no aporten cap benefici a les valencianes i als valencians, quan no balafia els nostres diners en infraestructures que no necessitem, o directament van a parar a les butxaques de molts indesitjables, alguns amb carnet del PP, altres, personatges pròxims al seu cercle, alguns amb càrrec polític o orgànic dins del partit de la gavina, altres, grans empresaris que somnien en fer créixer els seus diners negres a Suïssa a costa de les nostres butxaques, les dels ciutadans honrats. Per a simplificar, parlem de: Fórmula 1, l’Open 500 de Tenis, el Màsters de Golf, la Volvo Ocean Race, la Ciutat de les Llengües de Castelló, la Ciutat de la Llum, l’aeroport de Castelló, etc., i els implicats i imputats en els casos Gurtel, Brugal, Emarsa, Noos, Colsur, etc.

L’estrangulament per als Ajuntaments és de tal envergadura, que no només han de garantir el benestar social dels individus segons les competències assignades per la llei sense les ajudes que li corresponen com a tal, sinó que també assumeixen competències que no els correspon assumir, i que assumeixen per ser la institució més pròxima a la ciutadania.

Les diferents conselleries deuen als ajuntaments subvencions des de l’any 2008. Mentre els ajuntaments han anat pagant a proveïdors i empreses per projectes subvencionats per les conselleries que mai han arribat, el deute ha anat en augment.

Tot això és simple teoria, ja que la realitat és que per als ajuntaments demanar o estar dotats de subvencions és molt perillós perquè a causa dels impagaments es veuen estrangulats econòmicament. Es veuen ofegats perquè les subvencions exigeixen que es compleixca amb uns determinats terminis, de manera que l’absència de l’ingrés de la subvenció per part de la Generalitat, fa que el propi Ajuntament tinga que pagar i els deixe sense cap recurs. Donada la situació, alguns ajuntaments s’han plantejat la possibilitat de no demanar cap subvenció, ja que té trampa, perquè acaba estrangulant el pressupost del propi Ajuntament. I això al mateix temps suposa un risc molt important per a les empreses i els autònoms que treballen per a l’administració. Les subvencions han de ser abonades per satisfer les necessitats dels valencians, i la raó és clara, són els ajuntaments la institució més pròxima a la ciutadania, i per això la dotació de liquides permetrà que els serveis arriben als ciutadans.

Per tant, si en el pròxim mes d’octubre, no s’inclouen en els pressupostos del Consell, la liquidació dels deutes amb els ajuntaments valencians, entre ells el de Benissa, continuarà augmentant el deute i els benissers continuarem patint les conseqüències.

A tot això, si li sumem que a l’estat espanyol, al País Valencià, a la província d’Alacant i a Benissa, en un mes d’agost, tradicionalment bo per a la creació d’ocupació, ens trobem amb xifres com 4.698.783 persones sense treball a l’estat espanyol, 573.486 valencianes i valencians aturats, 219.588 d’elles de la província d’Alacant i 812 benissers que a dia de hui tampoc tenen treball. Xifres, que de cap manera ens desperten, d’eixe malson que s’anomena crisi, i ens adonem que, desgraciadament i per culpa de quin ens han governat i ens governen a dia de hui, encara ens queda prou de patir.

I és que amics, qui paga descansa, però qui cobra més.

*Francesc Xavier Tro és el portaveu del grup municipal BLOC de Benissa – Coalició Compromís a l’Ajuntament de Benissa.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?