Opinió

Un any com a regidor de Cultura i Patrimoni Històric, per Francesc Xavier Tro

Per Sant Joan bacores, verdes o madures figues segures. Aqueixa dita tan coneguda per tots ens serveix per començar aquest escrit que m’agradaria compartir amb tots els benissers, ja que en ell faig balanç del meu primer any com a Regidor de Cultura, càrrec que vaig assumir el passat 24 de juny juntament amb el de Regidor de Patrimoni Històric, afegint-se al què ja tenia des de principis de legislatura com a responsable de la Regidoria de Normalització Lingüística.

Ha estat un any en què el treball s’ha centrat en l’augment i la millora de les activitats culturals així com també en la proposta de nous programes. Entre alguns reptes que vaig assumir va ser impulsar alguns projectes com la posada en marxa de l’Escola Municipal de Teatre de Benissa -els alumnes de la qual ja ha participat en diversos actes públics -, la recuperació del Museu Etnogràfic de la Casa Abargues, l’ampliació de l’horari de la biblioteca i el seu equipament informàtic, la segona fase de l’Escola de Música, etc. a més d’estrènyer llaços amb les associacions del poble i amb la Seu Universitària, així com fer de Benissa un referent cultural a la nostra comarca. D’aquests reptes, entre molts d’altres, alguns ja són una realitat o estan ben pròxims a ser-ho i altres ho seran abans que acabe aquesta legislatura a pesar d’aquesta maleïda crisi econòmica que arriba a tot i a tots.

I entre les moltíssimes activitats, m’agradaria destacar i recordar-ne algunes. Si parlem d’arts plàstiques caldria destacar l’exposició “Quico Torres: 25 anys d’art” d’aquest artista benisser, el certamen de pintura Salvador Soria – Vila de Benissa que enguany arriba a la seua XIV edició, i, com no, caldria fer referència a l’exposició de “La Tauromàquia de Goya i Picasso” que va tindre lloc l’abril passat al Centre d’Art “Taller d’Ivars” i que es va convertir en l’exposició més important que ha albergat mai el nostre municipi.

Musicalment parlant, la quantitat i la qualitat dels grups de música i dels solistes que han vingut durant aquest any al nostre poble ha sigut si més no, notable, de tota manera en quant a aquesta disciplina m’agradaria destacar dues iniciatives que espere que tinguen molta longevitat: per una banda el Memorial de música d’orgue “Paco la Parra” amb el que hem volgut recordar la persona que més voltes ha acariciat l’orgue de la nostra església de la Puríssima Xiqueta i el circuit de música a les Ermites que començarà el pròxim 19 de juliol a l’Ermita de Santa Anna i que acabarà el 13 de setembre a l’Ermita de la Fustera passant per l’Ermita de Sant Jaume el 30 d’agost. Aquest cicle de música de cambra ha comptat amb l’inestimable col·laboració i assessorament de Javier Santacreu.

Però, si tanquem els ulls i pensem en la paraula cultura, segurament ens vindrà al cap els llibres. En aqueix sentit, hem fet moltíssimes presentacions literàries, a destacar sense llevar-li importància a cap, la traducció al valencià del llibre “De Berdica a Nava York. Viatges i aventures de Pere Bigot” de l’escriptor benisser Bernat Capó, “Vocabulari benisser de plantes, ocells i animals invertebrats i vertebrats” de Xavi Soler, “Orgues i organistes de Benissa” de Joan Josep Cardona i recentment “Escolta Laia… (la vida rural a la Marina)” de Xaro Cabrera. Evidentment els llibres no són res sense una biblioteca; a Benissa la Biblioteca Pública Bernat Capó l’hem acostada als més menuts i als seus pares mitjançant un cicle de Contacontes anomenat un “Fum de Contes”, a raó de dos per mes que ha estat un èxit de públic. L’ampliació de les seues instal·lacions resta pendent del futur de les cases del carrer la Puríssima que podrien albergar en pocs mesos la nova biblioteca.

Pel que fa a la regidora de Patrimoni Històric, ha tingut un paper destacat en aquest any en la recuperació de la Casa de Tros de les Calcides, així com en les més que possibles recepcions de subvencions per restaurar el molí d’aigua del Quisi i les pintures rupestres de l’abric de Pinos. I entre la cultura i el patrimoni tenim els riuraus, sobre els quals enguany hem celebrat les segones jornades, sota el títol “El riurau: evolució d’un espai de vida i treball. Perspectives de futur”, amb una més que notable assistència de públic i alumnat. També cal recordar que enguany hem fet un concurs d’idees per fer un monument escultòric a la Plaça Jaume I de Benissa dedicat al nostre rei Jaume I que serà inaugurat el pròxim 9 d’octubre.

Això si, de cap manera voldria que tot aquest mèrit de fer de Benissa un vertader referent cultural a la comarca caiguera només damunt de les meues esquenes, ja que sense la magnifica tasca que fa el personal del departament de cultura, i sense la inestimable ajuda de benissers que destaquen en els móns de les arts plàstiques, la música, la literatura, l’arquitectura, etc. A més a més, vull agrair als regidors i regidores que m’han precedit en el càrrec que jo ara ostente i que no han dubtat mai en aconsellar-me sobre qualsevol assumpte en què els he demanat la seua opinió, així com també als meus companys de la coalició CIBE-BLOC, prestant-me sempre el seu suport i ajut. A tots gràcies, Benissa s’ho mereix.

* Francesc Xavier Tro i Molines és regidor de Cultura, Patrimoni Històric i Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Benissa.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?