La distribució dels cartells electorals en els diferents panells instal·lats amb motiu de les eleccions europees que tindran lloc el diumenge 25 de maig no s’ajusten a allò que indica la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG).
Antecedents
La premsa es feia ressò el divendres passat de les declaracions de la Coalició Compromís, que participa als comicis junt amb altres partits amb el nom de Primavera Europea, indicant que l’Ajuntament havia oblidat el nom de la formació en el panells electorals i els feia contentar-se amb l’espai genèric “Otros”. Afegien, a més, que als panells sí que figuraven els noms del PP, PSOE, EUPV i UPyD; però que ells eran la tercera força a les Corts Autonòmiques i la tercera a nivell local en les últimes eleccions generals fetes el 2011. Com a senyal de protesta per aquesta situació van decidir endarrerir la pegada de cartells 24 hores.
La resposta de l’Ajuntament de Benissa
La resposta de l’Ajuntament de Benissa va arribar tres dies després mitjançant un comunicat en què s’indicava que l’Ajuntament havia seguit únicament els criteris establerts per la Junta Electoral de Zona de Dénia per a aquestes eleccions, distribuint així els panells electorals (que es divideixen en 8 espais) atenent al nombre de vots a nivell autonòmic segons el següent ordre:
-Els quatre primers espais es destinen a la col·locació de propaganda electoral de les quatre formacions polítiques que van obtindre els millors resultats en la convocatòria immediatament anterior (en aquest cas, les Eleccions Europees 2009). (En aquest cas no té res a veure si tenen representació en la corporació municipal o representació comarcal, les dades que s’agafen són les de les anteriors eleccions europees)
-Els quatre espais restants, sota la denominació de “Otros”, es destinen a la col·locació de propaganda electoral de la resta de candidatures proclamades i publicades al Butlletí Oficial del 29 d’abril corrent.
Què diu la LOREG?
La Llei Orgànica del Règim Electoral General indica en el seu article 56 que la Junta Electoral de Zona serà l’encarregada de fixar l’ordre dels cartells i que aquest haurà de seguir-se segons el nombre de vots que van obtindre els diferents partits a les últimes eleccions europees en l’àrea de la Junta Electoral de Zona. D’aquesta forma queda clar que la referència és el resultat que van traure els partits a les últimes eleccions europees celebrades l’any 2009 a l’àrea de la Junta Electoral de Zona de Dénia, que és a la qual pertany Benissa i que coincideix estrictament amb el que és la Marina Alta. És ací on rau la diferència, ja que el Bloc va quedar a les Eleccions Europees de 2009 en tercer lloc a nivell comarcal i per tant hauria de ser també tercer en la distribució de cartells però va quedar en cinqué lloc a nivell autonòmic, ordre que ha seguit l’Ajuntament de Benissa. Per altra banda es desconeix perquè la distribució no va seguir la LOREG ni perquè el secretari municipal, càrrec que fa també les funcions de delegat de la junta electoral de zona, va advertir l’errada.
Per últim, la LOREG no indica tampoc que només siguen quatres els espais exclusius en els cartells electorals per a les formacions més votades, i així és com hi ha poblacions on poden haver panells amb espais reservats per a més o menys candidatures segons el que es decidisca a nivell local.
Dos coalicions diferents
Tot i que en un primer moment sembla que el Bloc hauria de tindre espai propi reservat en aquests panells electorals, no queda clar del tot. L’any 2009 el Bloc es va presentar sota la Coalició per Europa (integrada per CiU, PNV, Coalició Canària, Unió Mallorquina i altres partits més menuts). Aquesta coalició torna a concòrrer amb el mateix nom en 2014 però amb menys partits i tampoc sense el Bloc, que forma part d’una altra coalició, Primavera Europea. Per tant, si s’agafa al peu de la lletra la LOREG el tercer espai hauria de ser per a la Coalició per Europa i no per a la Coalició Primavera Europea.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?