Pel seu interés reproduïm aquesta notícia apareguda el 25 de novembre de 1990 al diari El País:
“Hem de matar algú, això no pot seguir així!”, cridaven enfurits els capitosts del motí de la presó de Fontcalent. Era la segona nit de l’aldarull i encara no havien aconseguit fugir de la presó alacantina, la seua única intenció. “Caminaven com a bojos. Van dir que calia matar un funcionari, un gitano o un moro. Tres d’ells estaven molt alterats i recorrien el pati del mòdul 3. Allí estava Chokry Benhamed, tapat amb una flassada. Va ser molt ràpid i el van deixar com un colador”, va explicar un testimoni dels fets.
El sentiment racista cap a ciutadans del nord d’Àfrica va ser determinant per a portar a terme l’assassinat de l’algerià Chokry Benhamed com a advertiment a les autoritats i a la resta dels presos que no secundaven el motí, segons la investigació judicial en marxa. Chokry Benhamed tenia 41 anys i era ben plantat. Havia ingressat en la presó de Fontcalent el 10 d’abril d’enguany en situació de presó preventiva. El dia anterior conduïa un Mercedes de color blanc per la carretera N-332 i va alçar les sospites de la Guàrdia Civil. Quan se li va donar l’alt va accelerar, i després de traure avantatge als agents va fugir camp a través, però va ser detingut a Benissa. En el maleter del vehicle li van trobar 100 quilos de resina d’haixix, valorats en uns 300 milions de pessetes.
Fiança de 10 milions
Després d’ingressar a la presó, el jutge de Dénia li va imposar una fiança d’un milió de pessetes per a obtindre la llibertat condicional. Quan les seues familiars i amics ja havien reunit aquesta quantitat, el jutge va elevar la suma a 10 milions, en descobrir que tenia una altra causa pendent per tràfic d’estupefaents en el Jutjat d’Instrucció número 1 del Vendrell (Tarragona), on va pagar una fiança d’un milió de pessetes i va eixir en llibertat.
Chokry Benhamed havia nascut a Ain Temouchent, un poblet d’Algèria. Els seus pares, Mohamed i Tijana, ja han mort, però té dos germans. Un d’ells és propietari d’una cafeteria a Paris. Chokry, que tenia doble nacionalitat, francesa i algeriana, era solter i tenia un petit basar a Orà en què venia primordialment aparells electrodomèstics. Només havia eixit tres vegades del seu país, i en les tres ocasions sempre havia viatjat a Espanya entrant pel port de Barcelona.
Mohamed estava internat en el mòdul 3 de la penitenciaria de Fontcalent, on hi havia uns altres 233 reclusos quan va començar el motí. Un dels molts testimonis de l’assassinat va declarar que va escoltar dir: “Hem de matar algú perquè sàpiguen que no anem de broma. A més, així eixirem més a la televisió”. Va ser suficient que Chokry preguntara en Francés: Què dius?” quan se li va demanar un porro perquè fóra triat com el xai expiatori només pels seus orígens, per la seua pell bruna i per la seua condició dmagrebina. El testimoni relata amb horror que el principal capitost, Antonio Cortes Escobedo, creient que l’algerià encara estava viu, el va rematar amb un cop sec al pit donat amb un pal.
27 ganivetades
L’informe forense assenyala que el cadàver de l’algerià presenta en el seu cos 27 ferides distintes causades per objectes com tornavisos, punxons de fabricació casolana, estilets i pals. Els òrgans vitals, com el cor i els pulmons, van ser danyats mortalment. En el pit i en l’esquena es compten el major nombre de ferides, algunes d’elles d’una longitud de fins a huit centímetres. La resta dels algerians que es trobaven al mòdul 3 van intentar atacar els assassins. Van cridar: “Guerra santa, venjança!”, i es van posar un torbant blanc al voltant del cap per a reconèixer-se i defensar-se entre ells mateixos davant la possibilitat d’una nova agressió. Diversos gitanos els van recolzar i també es van posar el torbant.
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?