Pregunta: Conferència de Vicent de Paül

Benvolgut cronista,

De primer, l'enhorabona per la secció i per la iniciativa (també a Infobenissa); és un privilegi per als benissers que ben bé mereixeria finançament públic.

Pel que fa a la meua consulta, li agrairia que em poguera parlar (o donar-me bibliografia) sobre la institució religiosa de la Conferència de Vicent de Paül. He llegit el que vosté diu sobre la qüestió al seu llibre de la Història de la Parròquia, i em sona d'haver vist en algún lloc que tenia una publicació més concreta sobre les associacions benèfiques al poble, però no he trobat res (li agrairia que m'ho confirmara, també).

Gràcies per endavant.

Ramó

La meua experiència documental sobre la Conferència de Sant Vicent de Paul està recollida en el ja publicat per mi. Això està o bé al llibre “Historia de la Parròquia de Benissa” o “Els totals de la població de Benissa”. Aquesta darrera informació està a la primera part del llibre, i en l’apartat del segle XIX. Una mica més es va publicar en la revista de festes de la Puríssima Xiqueta de l’any 1996 (La beneficencia a Benissa).

Efectivament el tema deuria de treballar·se més a fons perquè, en el cas de Benissa, i supose que també a altres llocs, la benemèrita fundació es va constituir en un autèntic remei de cara a les necessitats de la gent més necessitada. Suplia el que hui es remeia amb els fons socials de l’Estat o bé el que fa Càritas. A l’Arxiu Parroquial encara conservem, enmarcades, i que ens serviràn també per exposar al museu que s’està treballant, unes fitxes de ferro que servien per canviar·les a les tendes, o a les carnisseries per menjar.L’administració d’allò estava molt ben pensada perquè rares vegades es donava al necessitat diners en efectiu. Eren els directius qui feien pagament de deutes o altres en persona. Així s’estalviava que la caritat es fera malbé. Guardem a l’Arxiu, perfectament inventariat, la documentació que ens ha arribat, que és prou important.

En l’actualitat l’Associació ha desaparegut, o almenys a la parròquia, no té activitat per quan les seues funcions estàn portades a terme amb l’eficacàcia de Caritas. Encara en una Visita Canònica, que crec era al voltant dels anys setanta, es donaven comptes de la situació econòmica davant del bisbe visitador. Per eixe moment era presidenta Josepa Mas i secretaria Maria Ivars Cabrera. Ja anava de capa caiguda.

La documentació que jo vaig treballar en totes eixes investigacions era la que hi ha a l’arxiu. Els treballs que et cite no son molts extensos perquè estaven dins dels llibres com una miscel-lània, però la materia pot servir per treballar més a fons el tema, que, segurament algun dia es tindrà que fer.

Sé que es publicava a Barcelona, i en l’editorial “La Formiga d’Or” uns butlletins anuals, però això era al segle XIX. També existeix una “Biografia y seleccion de escritos de San Vicente de Paul” de José Herrera, i una biografia de José Maria Romero. Clar és que això tan sols té que veure amb Sant Vicent de Paul. Caldrà averiguar el que correspon a Fréderich Ozanam, que és qui va fundar l’Associació. Poca cosa es pot trobar a la història de la diòcesi de València feta per Vicent Cárcel Ortí.

Voleu deixar un comentari a la notícia?