Pregunta: les eleccions al segle XIX

Joan Josep,

Tens informació de les eleccions electorals del segle XIX?. Aquella gent com se les apanyava?.

Gràcies.

Augusto

Estimat amic:

Fas una pregunta complexa i difícil de contestar. A partir de les Corts de Cadis comencen a elaborar·se lleis de forma contínua sobre la forma en que s’han de regir les eleccions. Unes desautoritzaven a les altres. Tan prompte era el sufragi universal indirecte, com altre el directe. El que està clar és que agranava cap a casa dels rics terratinents i d’aquí que es tenien que corregir sempre eixes tendències.

Al cas de Benissa mai es pot saber si l’electorat votava esquerre, dreta o centre. Jo vaig adquirir fa molts anys a una llibreria de vell d’Alacant un cens de Benissa de 1899 del que malauradament tan sols tinc la fotocopia. L’índex d’analfabestisme dels electors d’eixa llista era paorós i això vol dir que no tenien ni idea de qué i a quí votaven. Es deixaven portar pels senyorets de torn. S’havia d’actuar així, i o reflexa el diari El Centinela, acusant a Antonio Torres Orduña d’haver expulsat de la seua finca a treballadors que no el votaren. Això passava en quant als electors.

Els candidats tampoc obedien a una línia concreta per quan es devien als pactes i aliances que feia el seu cap principal. Tenim, no obstant, unes idees prou clares dels que eren progressistes dels que no o eren. Per exemple: al Trienni Lliberal ha de fugir a Anglaterra Joaquim Abargues Feliu per ser d’idees lliberals. Els Feliu Rodríguez de la Encina son d’eixa postura (1880). A partir d’ahi comença a emergir la figura d’Antoni Torres Orduña (dreta) que segueix influint dins del segle XX per mitjà del seu fill (Torres-Sala). A ell s’oposa el Capità Cabrera que arreplega un vot progressista (és un dir). Seguim després amb els Cabrera-Feliu fins els anys vint amb un clar to dretà-burgés que continua fins la II República amb alternàncies.

El tema que preguntes és massa llarg i et recomane una lectura de la “Historia Parlamentaria de Alicante” de V.Ramos Pérez per quan allí apareix un documentat treball. El bon amic Robert Llopis té també treballs publicats a les revistes de festa de Benissa. En quan a les diferents lleis electorals promulgades al segle XIX qualsevol enciclopèdia et pot donar més informació que la que jo estic facilitant·te.

Salutacions cordials i vota ara amb seny.

Voleu deixar un comentari a la notícia?